Zilele trecute discutam cu un apropiat daca noi suntem stapanii calculatoarelor, sau de fapt, viata noastra este controlata de inteligenta artificiala. Si aici nu vorbesc depre faptul ca serviciile noastre sunt tehnologizate pana la cele mai mici detalii. Vorbesc despre faptul ca acum, nu stim daca viata noastra este cea reala sau este jocul unui algoritm de calcul realizat de computerul vietii. Chiar, la un moment dat am stat si m-am gandit cat se poate sta departe de calculator, de tehnologie. Cum ar arata viata de zi cu zi fara site-uri, fara un magazin online din care sa ne procuram cele trebuincioase?
Sunt intrebari la care cu siguranta nu vom dori sa aflam raspunsul. Pentru ca, firea noastra umana nu doreste decat confort si rutina zilnica ce contribuie la asigurarea confortului nostru. De cele mai multe ori spun ca, oamenii ce traiau in secolele trecute erau mai fericiti, mai plini de viata, mai aproape de oameni. Astazi totul se rezuma la online, la procesoare de ultima generatie, la artificial. Totul depinde si se desfasoara in jurul unor calculatoare cu memorii capacitate mare, care zilnic ne rapesc libertatea si timpul nostru liber.
Cu siguranta cei mai multi dintre voi, ati avut curiozitatea sa vedeti cat de mult puteti rezista fara calculator si fara conexiune la internet. Senzatia nu este tocmai una placuta in prima faza. Ai senzatia copilului abandonat, care este departe de tot ceea ce ii era familiar si este cuprins de teama si de necunoscut. Ulterior, iti dai seama ca viata fara toate aceste consumatoare de timp liber este mai linistita, mai calma. Ai timp de reflectii, ai timp sa te gandesti la ceea ce iti doresti cu adevarat, ai timp sa te simti om si nu robot.
Nu de putine ori spun ca viata noastra de astazi se desfasoara ca si cea a soarecilor de laborator, care sunt in stare sa alerge pe rotativa zile in sir, iar atunci cand ii scoti de acolo nu stiu ce sa mai faca. Pentru ca societatea noastra de astazi si lumea in general depinde exclusiv de calculatoare si de conexiunile rapide la net si nu numai. S-a ajuns intr-un punct in care, tot ceea ce tine de calculatoare a trecut in prim plan si uneori avem senzatia ca suntem condusi de masini.
Lumea de astazi ar fi cu siguranta mai buna daca nu ar fi o prea mare tehnologizare a societatii in care traim. Imi este dor sa scriu o scrisoare catre mama, catre sotie si sa o trimit prin posta. Imi este dor sa vorbesc la telefon si sa imi imaginez cum este imbracata sotia mea si cum se mai simte. Imi este dor sa ma intalnesc cu prietenii reali si nu cu cei virtuali. Imi este dor sa pot sa stau mai mult de 2 minute linistit, fara sa primesc un mail.
Da, veti spune ca ar fi mai greu, ar fi mai multa munca si mai neproductiva. Poate ca aveti dreptate, dar va rog sa nu uitati ca societatea a rezistat ani si secole fara sisteme de operare si fara conexiuni la internet. Parintii nostri nu isi scriau biletele pe reminder-ul de la calculator, iar noi ne jucam cu pistoalele cu apa afara si nu pe calculator. Lumea noastra era cea reala si nu cea imaginata de un joc pe calculator si de memoriile unui laptop de ultima generatie.
Generatia noastra stie ce inseamna petreceri reusite si nu jocuri in retea. Eu sunt fericit ca am acut ocazia sa inteleg ca viata reala nu este data de realitatea din spatele unui monitor. Imi pare bine ca am reusit sa fiu in societate si imi doresc ca astazi sa ne dam seama ca viitorul nostru trebuie sa fie mai putin tehnologizat si mai liber.
Vreau ca viata mea sa nu fie condusa de computer. Vreau sa fiu liber. Vreau ca libertatea mea sa se desfasoare in natura si nu in spatele unui calculator pe un camp virtual. Vreau sa spun La Multi Ani in fata si nu pe peretele virtual al unei pagini de facebook. Pentru ca asta inseamna sa traiesti si sa simti libertatea.
Stiu ca voi fi privit ca un inapoiat. Poate ca nici nu ma intereseaza, pentru ca realitatea mea este mult mai frumoasa decat realitatea celor care ma critica. Calculatoarele trebuie sa fie instrumente de lucru, indiferent de cat sunt ele de performante. Trebuie sa ne ajute sa ne facem treaba si atat – dar noi la ora actuala depind mult prea mult de ele. Acasa calculator, la servici calculator, in timpul liber calculator. Unii dintre noi nu au mai vazut cum arata un parc cu zilele. Oare cum mai suna trilul pasarilor din parcuri si de la marginile padurilor.
Viata este prea frumoasa ca sa fie traita in virtual. Oricat de confortabil ne-am simti si oricat ne-am dori sa rezolvam situatiile din scaunul directorial de acasa, tot mai revigorant este sa iesim in parcul din fata casei, pe racoare si sa tragem in plamani aerul curat de afara. Mult mai frumos este ca corpul nostru sa simta ca traieste si ca lumea nu se limiteaza la biti, memorii si procesoare.
Lasati calculatoarele sa isi faca treaba pentru care au fost gandite si proiectate si nu va confundati viata in ele. Nu sunt decat niste cutii care ne ajuta sa ne ducem munca la bun sfarsit si atat. Viata voastra trebuie sa inceapa atunci cand apasati butonul de off al calculatorului vostru. Deschideti ochii si mergeti pe drumul vostru.
Postare scrisa pentru Superblog 2012.