Sunt momente în viață când nu prea îți mai arde să fii vesel. Ai vrea, dar ceva din interiorul tău nu te lasă. Sunt momente când ești chiar în partea opusă veseliei. Când toate corăbiile ți se îneacă și nu vezi nicio ieșire din starea în care ești. Dar, licărul veseliei stă acolo undeva, în străfundul sufletului tău și așteaptă din partea ta o scânteie. Veselia este acolo chiar și atunci când tu nu o mai simți. Pare ciudat, dar chiar și în momentele cele mai grele, veselia este cu tine. Trebuie doar să îți faci timp să o simți. Pentru că de cele mai multe ori, veselia aduce fericirea.
De cele mai multe ori, noi oamenii nu putem să fim mereu fericiți. Și mai ales să rămânem în această stare de veselie, o perioadă lungă de timp. Și din simplu motiv, că experiențele negative au un impact mult mai mare asupra noastră. Asta vine și dintr-o frică a noastră de suferință. Gândiți-vă doar la momentul în care ești vesel și fericit. Timpul trece mult prea repede, amintirile sunt frumoase, le ai acolo, undeva. Dar arareori revii la ele în mod obișnuit. Pe când o experiență negativă îți afectează întreaga ta ființă. Și mult timp rămâi cu experiența neplăcută a eșecului, a tristeții.
A fi vesel nu poate fi un șablon aplicabil fiecăruia dintre noi. Pentru că dacă ar fi așa, am trăi într-o lume ideală. Dar, ceea ce nu înțelegem noi este că fericirea poate fi antrenată. Se spune că atunci când repeți timp de 21 de zile un lucru, acesta îți intră în comportamentul tău normal. Poți fi fericit timp de 21 de zile? Cu greu, dar cu siguranță că se poate. Nimeni nu ne poate lua fericirea. Oricât s-ar chinui – pentru că ea stă în sufletul nostru. Chiar dacă sunt momente când norii tristeții apar în viața unui om fericit, acesta va ști cum să îi îndepărteze. Pe cât posibil este foarte ok să faci în așa fel încât să simți să fii fericit.
În mintea mea creață s-a creat la un moment dat o scurtă listă de acțiuni pe care încerc să le respect. Pe cât posibil. Le las aici – poate mai ajută pe cineva:
- Nu fi curios – atunci când ai nevoie de fericirea, ea nu vine din curiozitate. Și aici mă refer la acea curiozitate îndreptată înspre viața altora. Oamenii fericiți sunt cei care își văd de propria lor persoană. Și caută moduri și modalități de îmbunătățire a lor. Curiozitate nu face decât să îți umple creierul cu problemele altora și nu mai ai timp să fii fericit. A nu se confunda lipsa curiozității cu egoismul.
- Socializează – caută să socializezi cu oamenii care sunt pe aceeași frecvență cu tine. Sau măcar pe frecvențe apropiate. Nu încerca să schimbi mentalități, dacă acestea nu vor să fie schimbate. Fericirea vine și din împărtășirea experiențelor cu ceilalți oameni care gândesc ca tine. Cârcotași vor exista tot timpul. Lasă-i la locul lor. Socializarea poate fi făcută doar cu oamenii ca și tine. Nu trebuie să placi la toată lumea. Dacă vei aplica lucrul acesta e posibil ca din ce în ce mai mulți să caute anturajul tău.
- Fii copil – nu știu dacă ați observat, dar cei mai fericiți oameni sunt cei care și-au păstrat sufletul de copil, indiferent de vârsta din buletin. Pentru că ei nu au timp să fie răi. Iar sufletul lor copilăros ia viața așa cum vine ea. Fără prea multe supărări, tragedii, drame. Exact ca și copilul care atunci când se lovește, plânge un pic, după care își continuă joacă fericit și cu râsul lui contagios.
- Etapizează-ți lucrurile – dacă vei vrea să faci toate lucrurile deodată, vei începe să te stresezi. Vor începe să apară ofuscările că nu se întâmplă așa cum îți dorești tu. Dar dacă vei lua lucrurile într-o anumită ordine și le vei duce la îndeplinire pe rând îți vei păstra mulțumirea și automat vei fi fericit pentru tot ceea ce ai reușit până în acel moment. Viața simplă, etapizată este sursa fiecăruia de veselie.
- Nu căuta explicații acolo unde ele nu sunt – dacă ți se întâmplă să ai parte de momente negative, acceptă-le. Dacă vei căuta explicații la tot ceea ce ți se întâmplă în viața ta, te vei încărca mult mai tare decât ai nevoie. S-a întâmplat pentru că trebuia să se întâmple. Și oricât de multe explicații vei căuta, nu vei putea schimba cu nimic lucrurile. Ele vor merge în continuare pe făgașul lor. Chiar dacă le vei schimba inițial cursul, la un moment dat tot acolo se va ajunge.
- Antrenează-ți creierul să fii fericit – cu siguranță că nu vei putea să faci asta tot timpul. Dar, prin amintiri frumoase, prin păstrarea zâmbetului pe buze, prin împăcarea cu tine și cu ceilalți, vei fi fericit. Și cu siguranță că îți vei învăța creierul să fie fericit. E chestia de antrenament – îți vei păstra creierul în stres, amintiri negative și prăpăstioase, atunci vei fi trist. Este alegerea ta dacă îți antrenezi creierul cu amintiri și întâmplări frumoase sau cu cele triste.
Dincolo de toate rețetele sau mecanismele pe care fiecare dintre noi le-a încercat la un moment dat, nu trebuie să uităm un lucru. Fericirea noastră este cel mai de preț lucru pe care îl putem avea. Fără că exteriorul să o poată influența – mai ales dacă nu lăsăm noi să ne influențeze. Dacă ești trist, puțini vor fi aceia care vor veni la tine să te întrebe cu ce te pot ajuta. Din simplu motiv că nu îi interesează decât fericirea lor. Tocmai de aceea trebuie să ne păzim fericirea și să ne antrenăm să fim fericiți. Pentru că veselia aduce fericirea.
”Nu este nevoie să știi unde mergi. Nu este nevoie să știi de ce mergi. Tot ceea ce e nevoie să știi este faptul că mergi plin de veselie. Dacă faci acest lucru, nu poți greși.” – Osho