Tinerii responsabili. Aveam o părere destul de proastă despre ceea ce înseamnă tinerii responsabili. Şi când mă refer la tineri, mă refer la acei tineri până în 25-27 de ani. Pentru că, recunosc, până astăzi am întâlnit destul de mulţi tineri care duceau lipsă de responsabilitate şi de responsabilizare. Şi asta pentru că erau obişnuiţi să primească, înainte de a oferi. De asemenea, erau primii care îşi doreau un pachet salarial peste medie, dar cu responsabilităţi puţine şi îndatoriri şi mai puţine.
Ei, astăzi am cunoscut tineri cărora nu le este frică să îşi asume responsabilitatea şi nici să nu uite ce înseamnă modestia. Am întâlnit acel tip de tineri care ştiu să facă foarte multe lucruri, dar care nu se laudă în mod excesiv cu lucrul acesta. Vorbesc scurt şi la obiect despre ce ştiu să facă şi nu se scot pe ei în evidenţă. Acel tip de tineri care ştiu că dacă nu încearcă să pună în practică ceea ce au învăţat pe băncile facultăţii, se vor confrunta cu dificultăţi mari în momentul în care vor dori să se integreze în câmpul muncii.
Şi ceea ce m-a bucurat, a fost faptul că, încă mai sunt tineri care îşi parcurg cariera în paşi mărunţi dar siguri. Şi nu în cele din urmă îşi etapizează parcursul carierei, astfel încât, la final să ajungă pe poziţia de autoritate în domeniu. Şi nu pot decât să mă bucur că, încă mai sunt tineri care conştientizează faptul că rezultatele vin după o perioadă în care trebuie să clădeşti şi de abia apoi să culegi roadele. Sunt acei tineri frumoşi şi liberi care au pornit de jos, şi-au câştigat fiecare apreciere şi fiecare pas în rândul specialiştilor din domeniul lor. Şi au puterea de a accepta că mai au de învăţat până să se considere o entitate în domeniu.
Astăzi am văzut că se poate şi altfel. Poate sunt eu norocos, sau poate că sunt mai mult un om care s-a intersectat cu tinerii care pun accentul pe muncă, talent şi fler, până ajung la rezultatul final. M-am văzut oarecum în oglindă, cum eram eu la vârsta de până în 25 de ani. Plecând de jos, privind în sus, dar făcând paşii mici, temători, dar fermi, spre ţinta finală. Şi cum am mai spus-o de foarte multe ori, reţeta reuşitei unei idei constă în prima fază în punerea ei în practică. Primul pas este să visezi că ideea ta şi obiectivul tău va fi îndeplinit. Şi de aici începe parcursul.
Vă vine să credeţi că sunt tineri care încă mai scriu poezii? Da, mai sunt tineri care scriu poezii ca şi hobby. Bravo lor.
De astăzi declar oficial că responsabilitatea nu ţine de vârst, ci mai degrabă de educaţie şi de dorinţa fiecăruia de a reuşi.
Eu încă sunt plăcut surprins de ziua de astăzi.