Zilele acestea sunt din ce în ce mai călduroase. În toată țara s-au anunțat coduri galbene sau portocalii de căldură. Se anunță temperaturi de peste 37-38 de grade în majoritatea orașelor din țară. Când ieși afară simți că asfaltul se topește sub picioare. Aerul este irespirabil și cauți cât mai repede să te adăpostești la umbră. De preferat este să nu ieși din casă zilele acestea. Dar, ce te faci că și în casă este cuptor. Piscinele sunt arhipline – te sufoci în aglomerație. Nu este un scenariu apocaliptic. Din păcate prin asta vom trece zilele acestea. Am găsit niște ponturi fierbinți pe care vi le spun și vouă. Poate vă ajută.
Cum să facem căldura suportabilă:
- Dăm drumul la aerul condiționat – dar oricât de tentanți am fi să setam aerul condiționat la 16-18 grade, e bine să nu o facem. Recomandarea medicilor este ca aerul condiționat să fie setat cu maxim 10 grade mai puțin decât sunt afară. Altfel șocul resimțit de organism este multe prea mari. Și așa ajungem să răcim vara, deși afară sunt 40 de grade.
- Închideți ferestrele – eventual dacă aveți jaluzele sau draperii, trageți-le. Pe cât posibil sunt șanse să mai țină gradele la distanță. În ceea ce privește materialele folosite la jaluzele, vă recomand să folosiți materiale opace care să respingă căldura. Dacă nu aveți cum să montați jaluzele, folosiți folie de aluminiu pe geamuri. Credeți-mă face minuni. Am trecut multe veri la etajul 8 și de multe ori folia de aluminiu m-a salvat.
- Îmbracă-te lejer – și cu haine din material adecvat zilelor acestea. Nimic nu poate fi mai reconfortant să fii îmbrăcat lejer cu haine din bumbac sau eventual in. Și pe cât posibil încercați ca hainele să fie cât mai deschise la culoare pentru a nu atrage razele soarelui. Obligatoriu protejați-vă capul cu o șapcă, pălărie, etc. Nu ați vrea să faceți insolație
- Hidratați-vă cât mai mult posibil – organismul consumă multe lichide pentru a se răcori. Vasele capilare se dilată, se deshidratează prin transpirație, pe care organismul o folosește pentru a se răci. De aceea e musai să bem cât mai multe lichide – de la apă, sucuri naturale, bere. Este recomandabil să evităm băuturile alcoolice în această perioadă.
- Reîmprospătează-te de câte ori este nevoie. Este o altă metodă de a contribui la răcorirea corpului. Un truc este ca dușul să fie făcut cu apă fierbinte. Știu că sună ciudat, dar după un astfel de duș vei suporta mult mai ușor temperaturile de afară. Nu contează că e dimineață, după-amiază sau seară – un duș este recomandabil indiferent de ora zilei. Numai să vă permită programul.
- Evitați mersul afară în perioadele critice – specialiști spun că perioadele periculoase se află în intervalul 11-16. Asta dacă nu vreți să ieșiți într-un cuptor aflat permanent la 40 și de grade resimțite de organism. Orice ați avea de făcut sunt sigur că poate fi amânat pentru orele mai răcoroase ale zilei.
- Nu faceți eforturi mari – este de evitat ca în perioadele de acest gen să faceți sport, sau orice altă activitate care vă face să transpirați intensiv. E de preferat să vă conservați eforturile.
Ce să nu faceți în perioade caniculare
- Nu beți lichidele cu gheață – mecanismul de termoreglare a organismului poate fi dat peste cap dacă lichidele intrate în organism sunt cu mult mai reci decât temperatura corpului. Și uite așa pot apărea dureri puternice de stomac și stare generală de rău
- Nu folosiți antiperspirante în exces – sau produse de genul care blochează transpirația. Transpirația este un proces natural prin care organismul se apără de căldură. Totodată elimină toxinele acumulate de-a lungul zilei. Gândiți-vă ce se întâmplă cu toxinele din organism când acestea nu sunt eliminate cum trebuie.
- Evitați consumul alimentelor ușor perisabile – în aceste zile încercați să evitați și cafea – băuturi carbogazoase pentru a evita efectul diuretic al acestora și implicit evitarea riscului de deshidratare prin pierderea bruscă de lichide din organism.
- Nu mânați gras – mai degrabă optați pentru mâncăruri ușor digerabile de către organism. Nu știu dacă știați că un iaurt are același efect de hidratare ca un pahar de apă
Rezumând faceți orice este posibil pentru a vă proteja în astfel de zile caniculare. De asemenea, pe cât posibil evitați situațiile în care să stați mult timp sub soare. Tocmai pentru a evita situațiile de leșin, deshidratare sau insolații.
Terminăm într-un spirit de glumă: ”mi-e frică de caniculă, dar mi-ar trece cu niște bani gheață” 🙂 – autor necunoscut