Astazi nu am sa vorbes de violenta, de lucrurile rele, de care se pare ca nu mai scapam. Am sa vorbesc de oamenii care merita atentia noastra, de ceea ce este important in viata si de aspectele care conteaza cu adevarat.
Nu stiu cati dintre voi ati mai citit o carte in ultima perioada, sau in ultimii ani. Si aici ma refer la cartile acelea clasice, care iti incita imaginatia si iti dau frau liber scenariilor. Vorbesc de acele momente in care te lasi prada randurilor, paginilor dintr-o carte. Te lasi prada placerii cititului. Nu am sa va fac o recenzie a vreunei carti, ci mai degraba am sa militez pentru citirea clasica a cartilor.
Am observat in ultimul timp ca din ce in ce mai putini tineri se orienteaza spre cititul clasic. Asta si pentru ca sunt foarte multe tentatii, ce iti asigura confortul si te fac sa te imbolnavesti de lene si sa iti protejezi ochii. Dar nimic pe lumea asta nu iti creste circomvulutiniule creierului decat cititul. Ce poate sa fie mai frumos decat o carte citita la lumina veiozii din camera ta. Ce poate fi mai incitant, decat faptul ca te poti transpune in piele personajului principal al cartii.
Nu pot sa nu imi aduc aminte de una din cartile care mi-au marcat copilaria. Cei trei muschetari ai lui Alexandre Dumas, mi-au cultivat setea de aventura si dorinta de a respecta normele si principiile unei vieti sanatoase. Asta si pentru ca in vremea aceeas, tentatiile nu erau asa de mari ca acum. Pe la varsta de 14 ani, atunci cand adolescentul din mine dorea sa fie cat mai in fata, “Cei trei muschetari” mi-au cultivat setea de aventura. Pe masura ce treceam de capitole, ma imaginam in pielea lui D’Artagnan, si scoteam spada imaginara sa ma duelez cu dusmanii inchipuiti ai mei si ai cetatii mele.
Ma imaginam stand la masa cu prietenii si discutand despre eventualele razboaie pe care aveam sa le dam impotriva profesorilor si impotriva parintilor. Si precum muschetarii din poveste, asa ieseam si noi invingatori de fiecare data. Am invatat ce inseamna sa fii barbat adevarat si sa ai curajul de a-ti pune viata in pericol pentru cei lipsiti de ajutor. Am invatat ce inseamna sa nu iti parasesti prietenii si sa fiti toti pentru unul si unul pentru toti. Am invatat ce inseamna sa ai puterea de a recunoaste cand gresesti. Si toate acestea dintr-o singura carte.
Mi-as fi dorit sa o mai gasesc. O sansa de a o mai gasi poate am la Editura Nemira, o editura care perpetueaza ideea ca cititul nu omoara, ci te desavarseste. Pentru ca desi a fost infiintata in 1911 are inca cautare pe piata cartilor. Vine tot timpul cu noutati, noutati ce au menirea de a stimula inteligenta. Nu e nimic rau sa lasi calculatorul si sa comanzi o carte de la editura Nemira si sa te cufunzi in paginile ei.
Revenind la “Cei trei muschetari” pot spune ca este cartea ce mi-a influentat felul meu de a fi. Important este ca dupa ce parcurgi textele cartii sa incerci sa te transpui in pielea personajului si sa incerci sa aplici cat mai multe principii promovate de autor.
In final nu pot decat sa va sfatuiesc sa mai inchideti televizoarele si calculatoarele si sa va cufundati in paginile si firul epic al unei carti. Veti vedea ca la sfarsitul unei carti citite va veti bucura de mai multe informatii decat daca ati sta in fata televizorului. Editura Nemira va da sansa sa va imbogatiti cultura generala si spirituala. Pentru ca de multe ori, un om citit este un om mai bun.
Postare scrisa pentru Superblog 2012.