Intr-o perioada ca aceasta, pe care o traversam acum, cand piata locurilor de munca parca a inghetat, trebuie sa fii cu ochii in patru si sa reactionezi imediat. Dar nu trebuie sa te precipiti, ci trebuie sa te prezinti ca un profesionist, ca un viitor angajat in care patronul sa aiba incredere. Lucrul acesta nu este posibil de la prima intalnire, dar primul contact este important pentru prima impresie pe care o lasi.
Nu am o experienta foarte vasta in procesele de recrutare – dar ma pot lauda cu peste 150 de interviuri la care am participat ca si candidat. Cred ca toti dintre noi stim ce inseamna emotiile unui interviu si dorinta de a castiga respectivul post. De multe ori procesele de recrutare sunt subiective, iar cel pe care il avem in fata greseste in luarea deciziei – este om la fel ca si noi.
Dar am observat de-a lungul experientelor avute la interviuri, ca atunci cand te prezinti ca un profesionist, de putine ori nu ai sansa. Nu sunt specialist in resurse umane, dar am sa incerc sa creionez cativa pasi pentru a creste sansele de reusita la un interviu:
1. CV real: nu umflati datele din el – cu siguranta ca daca veti face acest lucru, angajatorul se va prinde cu mult inainte de a va avea in fata. Treceti informatii reale, care sa fie oglinda cunostintelor si experientelor pe care le-ati dobandit in scurta sau lunga voastre experienta;
2. Scrisoarea de intentie: nu mergeti pe ideea ca un CV este de ajuns pentru a reflecta ceea ce voi stiti. Cei mai multi dintre angajatori au placerea de a citi scrisori de intentie in care sa vada cat de bine stiti sa va prezentati si sa va promovati. In plus o scrisoare de intentie bine redactata va ofera sansa de a va fi selectat CV-ul din alte mii.
3. Interviu: multe firme merg pe 2-3 sesiuni de interviu, de la interviu de contact si pana la interviu final unde veti discuta partea financiara. Pe durata interviului incercati sa dat raspunsuri scurte si la obiect la intrebari. Nu divagati pentru ca in felul acesta oferiti posibilitatea angajatorului sa va puna in incurcatura. Poate ca aveti tendinta de a spune cat mai multe despre voi, dar sincer e mai bine sa lasati un pic de suspans sa va invaluie. Nu incercati sa va denigrati fostii parteneri de munca – colegi, sefi, etc pentru ca nu veti arata altceva decat faptul ca angajatorul nu poate avea incredere in voi. La interviuri lasati senzatia angajatorului ca el este cel care conduce interviul, dar oferiti doar raspunsurile pe care le doriti voi.
4. Finalul interviului: Pastrati-va calmul indiferent de cum ati reusit sa treceti peste interviu – in felul acesta veti lasa impresia ca sunteti o persoana cu stapinire de sine. Nu uitati ca un zambet face mai mult decat o mie de cuvinte. Sa nu uitati ca postul pentru care sunteti la interviu este ceea ce va trebuie.
5. Asteptarea raspunsului: ati cam facut tot ceea ce tinea de voi – de acum depinde doar de latura subiectiva a angajatorului. Aveti rabdare si nu grabiti voi lucrurile – daca nu ati primit raspunsul in ziua promisa, nu inseamna ca nu ati luat interviul ci ca problemele zilnice ale companiei au fost mai importante. Cu siguranta ca telefonul de confirmare sau de infirmare va veni.
6. Negocierea contractului: aici e momentul in care trebuie sa va puneti abilitatile de negociator la bataie. Nu cedati la prima oferta facuta de angajator – e bine sa incercati sa mai negociati. In felul acesta veti arata ca sunteti hotarati si ca va cunoasteti adevarata valoare.
7. Prima zi de munca: nu trebuie sa fie in nici un caz un moment in care sa iesiti in fata. E momentul sa luati pulsul job-ului, sa va faceti o opinie asupra colegiloc, sa vedeti care sunt sefii si care sunt teamleaderii neoficiali. Asa veti sti cum sa va pozitionati in cadrul organizatiei.
La final va voi da un exemplu intalnit la unul din interviurile avute: cand am intrat in incaperea de interviu am observat ca scaunul meu lipsea si ca in fata mea angajatorii stateau relaxati pe doua scaune. Initial am fost pus in incurcatura, dar norocul meu a fost ca in fractiunea urmatoare am zarit un scaun un pic mai indepartat. In acel moment mi-am cerut permisiunea sa il iau si ma asez in fata dumnealor – nu neg ca mi-a placut uimirea de pe fata lor. Voi ce ati fi facut in locul meu?
Bafta la interviurile viitoare si la cat mai multe oferte bune.