Lauda sport național

Românii sunt oameni faini. Dar până acum nu am cunoscut român care să nu se laude într-un mod sau într-altul. Fie că discutăm despre lauda pe față, în care ne batem cu pumnul în piept că ce tari suntem noi și ce minunați ne-a făcut mama, sau viața, fie că discutăm despre lauda aparent timidă, care vine prin comparație cu alții, cu toții ne lăudăm. Unii mai mult, alții mai puțin. Și apropo de asta, îmi vine în minte sintagma ” Modestia este pentru oameni proști” , sintagma care se potrivește perfect poporului român. Da, lauda sport national poate fi o afirmație care rezumă modul în care ne privim pe noi înșine.

Lauda sport national

Sursa foto: www.trilulilu.ro

Dar, noi românii avem tendița să ne supraevaluăm  calitățile și atuurile. Și de cele mai multe ori lauda noastră nu are susținere în realitate. Pentru că, atunci când cineva se laudă în exces, încearcă să ascundă alte defecte, astfel încât să se producă o păcăleală. Și treaba asta poate avea rădăcini în copilăria fiecăruia dintre noi. Asta datorită familiilor în care am crescut. Unii poate că nu au fost lăudați și apreciați destul când erau mici. Alții poate că au fost lăudați în exces și li se pare lor că asta este realitatea. Sau poate că unii nu au avut o viață cum și-ar fi dorit-o și încearcă să creioneze o realitate coafată.

Și eu personal am căzut de multe ori în capcana laudei. Am și o vorbă, care mi se potrivește de minune ” nu mă scărpina între coarne, că dau cu capul”. Și așa cred, că suntem majoritatea oamenilor care trăiesc în România. Ține de modul nostru, al oamenilor, de a fi. Oricine este lăudat, după ce trece de timiditatea inițială, care produce roșu în obraji, ajunge să creadă el despre el că este cel mai cel din toți câți există.

Repet, asta poate că vine din trecutul fiecăruia dintre noi. Acel trecut în care ai noștri ne spuneau ” Fii cuminte, fii modest. Nu-i frumos să te lauzi!”. Și probabil că la nivel de subconștient am aplicat psihologia inversă, în momentul în care am ajuns maturi. Dar, parcă trăim într-o lume în care cei care nu se laudă pierd în fața celor care o fac. Se merge prea mult pe principiul celui care știe să se vândă mai bine. Indiferent de domeniul în care activezi.

Și asta pentru că din păcate în societatea de astăzi, percepția este cheia tuturor reușitelor. La ce mă refer? La faptul că un om este perceput ok, sau nașpa, în funcție, de acțiunile sale, pe de o parte și în funcție de ce spun alți oameni despre lui, pe de altă parte. Percepția de cele mai multe ori poate fi superficială și tocmai de aceea este bine ca lauda ta să vină din alte părți și mai puțin dinspre tine.

Lauda poate să însemne și faptul că îți cunoști foarte bine punctele forte și că poți să le susții prin fapte. Dar știți la fel de bine ca și mine, că orice lucru făcut în exces poate duce la saturație. Dacă o să vă uitați la oamenii care au reușit în viață cu adevărat și care au cunoscut succesul, veți observa că au un echilibru între modestie și laudă. Și asta a fost probabil cheia succesului lor.

Nu uitați că ”Cel mai adesea lăudăm ceea ce este lăudat decât ceea ce este de lăudat.” – La Bruyere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.