Jungla urbană

În ultimele săptămâni s-a accentuat senzația că trăim într-o jungla urbana Iasi. Cel puțin în lumina ultimelor două cazuri de crimă din zona Alexandru cel Bun, nu poți să nu stai să te gândești la siguranța ta și a familiei tale. Nici măcar faptul că ocupi o funcție importantă nu te protejează în jungla urbană. Și aici mă refer la crima a cărui victimă a căzut băiatul de 18 ani. E inadmisibil ca, după aproape 1 săptămână de la momentul săvârșirii faptei, Poliția să nu fi rezolvat cazul.

 

Jungla urbana Iasi

Astăzi dimineață, când veneam în drum spre serviciu, am văzut SMURD-ul tot în Alexandrul cel Bun. După aveam să aflu că avusese loc a doua crimă într-o săptămână. De aceasta dată victima a fost o femie, ca urmare a unei dispute conjugale. Și nu am avut cum să nu mă gândesc la siguranța mea și a celor dragi mie. Cât de sigur mai este să te plimbi prin Alexandru cel Bun? De unde poți ști că, la un moment dat, unei persoane nu i se pune pata pe tine? Cum poți să îți mai lași copilul mai liber, în condițiile în care, lumea parcă a înnebunit?

Asta a fost vârful aiesbergului. Din păcate, Iașul a devenit o junglă urbană, în care legea pumnului este mai tare decât brațul legii. Oamenii sunt din ce în ce mai agresivi și încearcă să rezolve totul prin legea celui mai tare. Poate că este doar o impresie de a mea, dar, în ultima perioadă m-am intersectat destul de mult cu oameni agresivi. Parcă prea se merge pe principiul călcatului în picioare. Oare de unde pornește această agresivitate din ce în ce mai crescută?

O primă explicație poate că este prezența din ce în ce mai constantă a stresului, în viața fiecăruia dintre noi. Stresul combinat cu o stare instabilă poate duce la o agresivitate crescută. Care poate degenera în acte de violență extremă. Flagelul acesta se întinde din ce în ce mai mult și către oameni echilibrați și care știu să refuleze stările negative, astfel încât să nu îi afectează pe ceilalți.

Sunt sigur că ați simțit pe piele voastră ce înseamnă jungla urbană. Dacă nu știți la ce mă refer, gândiți-vă un pic la drumurile înspre și dinspre serviciu. Sunt sigur că ați întâlnit șoferi agresivi în trafic, care se gândeau doar la cum să ajungă mai repede acasă, neținând cont de ceilalți și de siguranța lor. Sau de oameni care cu tupeu, încearcă să se bage în față pentru că ei sunt mai ”șmecheri” decât tine. Și trebuie să taci în fața lor, pentru că altfel riști să trebuiască să îți aperi integritatea fizică.

Agresivitatea este din ce în ce mai accentuată. Și nu doar în Iași. Peste tot în lume se poate observa acest flagel. Putem face o comparație între animalele din junglă și oamenii din jungla urbană, fără nici o problemă. Din punct de vedere al comportamentului agresiv bineînțeles. Este din ce în ce mai greu să îți găsești oazele de liniște și punctele de echilibru, într-o societate din ce în ce mai agresivă. Și totuși trebuie să fii exemplu pentru copiii tăi. Și de aici se naște o stare de contradicție destul de ciudată. Pentru că trebuie să îți înveți copilul să aibă bun-simț, dar în același timp să știe să fie ferm. Pentru că trebuie să îl înveți să respecte regulile și legile, dar în același timp să nu fie călcat în picioare.

Și totuși jungla urbană este așa cum o creăm noi. Majoritatea dintre noi. Este din ce în ce mai dificil, dar nu imposibil să nu o luăm razna. Dar, împreună cu alții care gândesc ca și noi, putem crea oazele de refugiu din lumea asta parcă din ce în ce mai nebună. Prin propriul nostru exemplu și prin propriul nostru echilibru, putem să oferim un scut în fața unor indivizi din ce în ce mai agresivi, pentru care legea pumnului este legea universală. Altfel putem ajunge la percepția că suntem niște inadaptați ai societății actuale. Și poate fi o percepție greșită.

Un cometariu pentru “Jungla urbană

  1. E o realitate pe care o constatăm cu toții. Într-o gardă a unui spital de urgență terțiar, care deservește mia multe județe, invariabil, avem în medie, 2-3 cazuri de traumatisme craniofaciale în urma agresiunilor. De tot felul… Alcoolul joacă un rol determinant, de cele mai multe ori, dar și lipsa de educație, de informare, de expunere civică. Da, e consecința faptului că cei care ar fi trbuit să ne învețe cum să nu facem asta, să fim violenți, profesorii noștri, sunt la căpșuni. Că banii de la școli sunt sifonați în calculatoare de ultimă generație achiziționate fără softuri…Da ! E momentul să fim vigileți ! Să începem de mâine, să continuăm pe 11 decembrie, și apoi, în fiecare lună să asaltăm cabinetele parlamentare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.