Alergăm, alergăm, alergăm. Ne amăgim în fiecare minut, în fiecare secundă, că în goana noastră nebună, fugim pentru viitorul copiilor noștri. Cei născuți și cei încă nenăscuți. Suntem mereu în contra-timp, ne stresăm pentru fiecare ban pe care îl pierdem, pentru fiecare întâmplare ce ne dezavantajează. Ne atașăm de lucrurile materiale, amăgindu-ne că facem totul pentru copii și pentru a le fi lor bine. Dar, uităm faptul că suntem oameni și că mult mai important este să conștientizăm că imaginea noastra este oglinda copilului.
Copiii au nevoie de prezența noastră și nu de cadourile pe care noi le facem lor. Le dăm cadourile pentru că ne simțim vinovați de lipsa noastră din viața lor. Haideți să ne gândim un pic. Ne trezim dimineața, înainte de grădiniță/școală, stăm 1 oră împreună cu ai noștri copii, până când îi lăsăm la școală. Pentru părinții ocupați, după școală vine after-schoolul, unde stau până la 17-18. În cele mai fericite cazuri îi luăm de la afterschool și mai petrecem încă 2-3 ore cu ei, până când îi ducem la culcare. Deci, pe durata unei zile stăm cu al nostru copil undeva la 4-5 ore în timpul săptămânii. Atât și nimic mai mult.
Iar când ei vin să stea cu noi, să ne umple de dragostea lor, suntem prea obosiți ca să îi ascultăm, să îi îmbrățișăm. Să ne jucăm un pic cu ei. Suntem oameni de succes și copii noștri ne așteaptă să terminăm munca noastră de oameni mari și să le dăm un pic din atenție. Ar trebui să ne oprim un pic din tot ceea ce facem și să ne întrebăm dacă e mai important să fim oameni de succes, sau părinți de succes? În funcție de răspunsul la această întrebare, ne vom deschide ochii și îi vom îndrepta spre lucrurile cu adevărat importante. Și mai ales înspre cele mai importante persoane din viața noastră – copiii.
Să realizăm că imaginea noastra este oglinda copiilor. Și să ne ghidăm în toate acțiunile noastre după asta, știind că oricând este cineva în spatele nostru care ne va copia coportamentul, Iar acea persoană nu are ochi decât pentru noi. Copilăria lor se va ghida după modul în care noi vom ști să le arătăm dragostea părintească, să îi învățăm că banii, oricât de mulți ar fi, pălesc în fața sentimentului de apartenență la o familie frumoasă. Poate cel mai important lucru pe care un părinte îl poate oferi propriului copil este timpul petrecut cu el.
Copiii noștri au ajuns să își dorească să cumpere din timpul nostru, măcar jumătate de oră, pe care să o petreacă cu noi. Doar cu noi și ei să fie în centrul atenției. O jumătate de oră, în care să aruncăm telefoanele, să închidem rețelele sociale, să aruncăm rapoartele și bilanțurile contabile, să fim doar ai lor. Am ajuns în acel moment în care un copil își încarcă bateriile iubirii părintești doar într-o jumătate de oră de stat cu noi. Fericirea lor după acea jumătate de oră îi va ține de urât în ziua următoare, până la următoarea întâlnire cu noi.
V-ați gândit un pic la cum vă văd copiii voștri și care este imaginea reală a voastră? Pentru că dincolo de ceea ce credem noi, despre noi, imaginea din ochii copilului este cea mai reală – pentru că este plină de sinceritate. Dacă nu v-ați gândit, purtați această discuție cu ei și aflați-le părerea. S-ar putea ca ceea ce discutați cu proprii voștri copii să vă zdrungine echilibrul pe care credeați că îl aveți. Pentru că este posibil să vă spună lucruri pe care voi nu le vedeți din perspectiva copilăriei lor. Ascultați-i și încercați să schimbați comportamentul vostru. Atunci când vor crește nu vor ține minte cadourile pe care le-ați făcut, ci momentele petrecute cu voi, vacanțele avute lângă părinți, apartenența la o tradiție a familiei.
Se spune că, în cele mai multe cazuri, copiii sunt imaginea atitudinii părinților față de viață. Cea mai puternică influența asupra copilului o au părinții și nu anturajul, așa cum ne place nouă să ne amăgim. Iar copiii învață prin imitarea atitudinii propriilor părinți și a principiilor acestora. Și învață mult mai repede decât ne imaginăm noi – iar despre faptul că înțeleg mai multe lucruri decât suntem noi dispuși să le spunem, nici nu mai vorbim. Cel mai important aspect de luat în calcul pentru noi părinții, este că mediul familial în care crește copilul îi creează acestuia așteptări privind viața și modelul unui cuplu.
Iarăși un lucru pe care nu trebuie să îl uităm este că relația pe care o avem cu proprii copii, le va crea acestora modelul despre cum trebuie să se comporte ei, atunci când vor deveni părinți. Obiceiurile de pe întreaga durată a vieții se deprind în primii ani de viață, în sânul familiei. Să nu uităm nici o clipă aceste lucruri foarte importante pentru dezvoltarea copiilor noștri și pentru sănătatea relației părinte-copil.