Iașiul este oraș de vizitat

În urmă cu an am avut o discuție interesantă cu unul dintre oamenii pe care îi cunosc. Și care nu este din Iași, dar vizitează destul de multe ori Iașiul. Ceea ce mi-a spus omul respectiv m-a făcut să văd altfel orașul. Cu alți ochi, un pic mai puțini critici. Din simplu motiv că, atunci când mai mulți oameni îți spun că locuiești într-un oraș frumos e bine să vezi lucrurile din altă perspectivă. Noi, ca și ieșeni ne confruntăm zilnic cu neajunsuri. Nervii noștri sunt întinși la maxim zi de zi. Și uneori nu mai vedem imaginea de ansamblu. Pe care o văd alți locuitori ai țării, atunci când vin la Iași. Și care spun că da, Iașiul este oraș de vizitat.

Iașiul este oraș de vizitat

Și noi ieșenii călătorim destul de mult în alte orașe ale țării. Care ne atrag prin ceva – fie prin atmosferă, fie prin dezvoltare, fie prin obiectivele de vizitat. Pentru că ne-am plictisit de Iași căutăm frumosul în alte orașe din țară și străinătate. Pe bună dreptate – pentru că avem o țară frumoasă ce merită vizitată. Dar, atunci când ne întoarcem în Iași e bine să vedem că avem un oraș frumos, chiar dacă nu e de fiecare dată pregătit să fie lăudat. Omul despre care vă vorbesc mi-a spus că Iașiul este un oraș viu, plin de frumos. Și că oamenii sunt altfel, mai veseli. Că se simte cultura în aer și că el personal a rămas îndrăgostit de ceea ce a văzut.

Ca orice vizitator al Iașului nu a putut să nu remarce ceea ce s-a făcut în centrul orașului. A mai remarcat faptul că Iașiul este un oraș curat, cu multă verdeață. A stat câteva zile în Iași și a avut timp să viziteze locurile din Iași care l-au atras cel mai mult. La final a tras concluzia că s-a simțit ca acasă și că oricând va reveni cu plăcere în oraș. Dincolo de părerile noastre, ale ieșenilor despre orașul nostru, se pare că din exterior lucrurile se văd mai frumoase. E adevărat că turiștii nu stau mult la cozile de semafor, că nu își lovesc mașinile în gropile din trotuar prea des. Dar, știți vorba aceea cu ”prima impresie contează” și aici Iașiul este câștigător.

Sunt multe locuri de vizitat în Iași. Mai jos o scurtă listă:

  1. Palatul Culturii – este o îmbinare a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc. Inițial, Palatul Culturii a fost Palatul de Justiție și Administrație din Iași și a fost construit între anii 1906-1925, după planurile arhitectului I.D. Berindey. De când a fost renovat Palatul Culturii are și un alt aer, adaptat zilelor noastre, aer ce te introduce parcă în povestea locului.
  2. Grădina Botanică – a avut o istorie zbuciumată până să ajungă în stadiul de astăzi. A fost înființată în 1865 de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu. A fost un important centru cultural pentru tinerii din acea vreme. Grădina Botanică din Iași a fost înființată din fondurile proprii ale medicului Fătu și a rămas peste ani ca unul din principalele puncte de atracție ale Iașiului. În 1963, Grădina Botanică a fost mutată în Dealul Copoului pe Str. Dumbrava Roșie. În anii următori s-au preluat terenurile, s-a organizat rețeaua de drumuri și alei, plantațiile și construcția serelor.
  3. Bojdeuca lui Ion Creangă – este casa povestitorului, situată în Țicău, acolo unde a locuit Ion Creangă între anii 1872 – 1889. Este prima casa memorială din România. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor care o vizitau a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stânga intrării, împreună cu soția, cei trei copii și bunica. La ora actuală căsuța te atrage cu aerul său de poveste și parcă simți ”Amintirile din copilărie” mai prezente ca oricând.
  4. Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” – a fost înființat în 1840 sub conducerea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. Teatrul a funcționat din decembrie 1846 în noua sală a Teatrului cel Mare din Copou. Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării între 1894 și 1896. Este cea mai veche construcție de acest gen din țară. În 1956 primește numele de Vasile Alecsandri. Acum Teatrul Național a fost renovat și a intrat recent în topul celor mai frumoase clădiri din țară.
  5. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi – este situată în centrul Iașului, pe Bulevardul Ștefan Cel Mare. Biserica Trisfetitelor a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637 – 1639, ca necropolă domnească. Este una dintre bijuteriile arhitecturale ale Iașiului. După renovarea acesteia nu are cum să nu îți încânte Iașul.

Sunt mult mai multe locuri de vizitat în Iași și nu ar ajunge 3 zile de povestit despre ele. Dacă ajungeți în Iași nu săriți nici de Parcul Copu cu Teiul lui Eminescu, Muzeul Unirii, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Catedrala Mitropolitană, Casa Memorială Otilia Cazemir, Plopii fără soț, Casa Memorială Vasile Pogor, Casa Dosoftei, Palatul Roznoveanu, Mănăstirea Golia, Biblioteca Centrală Universitară, Biserica Bărboi, Mănăstirea Hadâmbu……

Recunosc, îmi vine și mie câteodată să îmi iau câmpii atunci când circul prin Iași. Uneori nu îmi place ce se întâmplă în orașul în care trăiesc. Dar, oare eu ce-am făcut pentru ca lucrurile să fie mai bune? Dacă locuitorii altor orașe, atunci când vin în Iași, rămân impresionați de ce găsesc aici, oare nu au dreptate? Hai să începem să ne vedem orașul cu alți ochi și de ce nu să punem umărul la evoluția lui. Să devină așa cum ne dorim noi, locuitorii lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.