E la moda să îți pui poze pe facebook, să îți creezi feedback pe pagina personală, nu? Hai recunoaște – și eu, și tu, cu toții suntem dependenți de socializarea de pe facebook. E locul de întâlnire pentru toți și pentru toate. Scăpăm de inhibiții, ne lăudăm cu ce am mai făcut, pe unde am mai fost, cât suntem de tari. Și totuși oare chiar așa este? Nu cumva este o acoperire a felului nostru real de a fi? Da Facebook face profile psihologice.
Pentru că trebuie să recunosc, de pe pagina mea de facebook,un psiholog bun, îmi poate face profilul psihologic într-un mod clar și fără prea multe necunoscute. Cu siguranță că și de pe pagina ta de facebook ar reuși să își dea seama de profilul tău psihologic. Te-ai gândit vreodată de ce angajatorii, înainte să te cheme la un interviu, dau un search pe profilul tău de facebook? Sună din ce în ce mai bine nu?
Printr-o așa-zisă libertate pe care facebook ți-o acordă, tu, utilizatorul de facebook îți expui toată viața pe pagina ta. Doar e pagina ta nu? Ești proprietarul ei și postezi ce îți dorește inima pe ea. Nu trebuie să răspunzi în fața nimănui pentru postările tale. Ai vrea tu să fie așa. Uite, de exemplu când vreau să aflu ceva despre o persoană, mă uit în primă fază pe facebook și de acolo fac un mic research. Tu nu faci încă la fel?
Îți pui poze cu familia, sau cu cei dragi ție – e foarte bine – dar nu ai vrea ca intimitatea familiei tale să nu fie publică? Îți pui poze cu frumoșii tăi copii – dar i-ai întrebat dacă își doresc să devină persoane publice? Te lauzi cu proiectele pe care le faci, în care ești angrenat – dar nu îți este frică că oamenii te pot acuza că te lauzi? Îți dorești să ai câți mai mulți prieteni, dar oare toți cei de pe wall-ul tău îți sunt măcar cunoscuți?
Dacă ai o utilitate în a administra pagina de facebook e de înțeles, dar dacă te expui și îi expui și pe alții, fără voia lor, dă-mi voie să îți spun că ai mici-mari probleme. Ca să vezi dacă ești dependent de facebook și de ”socializat” încearcă să stai departe de contul de facebook măcar 1 săptămână. Dacă reușești să stai liniștit și să nu îți dorești să te mai lauzi, atunci ești fericit – încă nu ești dependent. Dar sunt sigur ca 80% dintre voi nu veți reuși să stați foarte mult departe. Facem pariu.
Poți face multe profile psihologice, accesând conturile de facebook ale celor pe car îi întâlnești. Oare care este motivul real al creării facebook-ului? Ca să îți întâlnești prietenii? Îi poți vedea și în viața reală. Cred că facebook este o bază uriașă de date și de profile psihologice. Mai grav este că după ce îți închizi contul, informațiile de pe el le vei găsi în continuare în memoria internet-ului.
Facebook – tradus e cartea fețelor. Oare de ce?