Fă lucrurile jucându-te

Anul trecut, cam tot prin luna ianuarie, am cunoscut în cadrul unui teambuilding organizat de firma la care lucrez, doi oameni care m-au schimbat. Ceea ce am să scriu mai jos se datorează și acestor doi oameni. Care mi-au arătat că în viață lucrurile sunt mult mai frumoase și mai ușoare dacă le faci în joacă. Și aici mă refer mai ales la a face lucrurile cu plăcere și a găsi soluții jucându-ne ca oameni mari. Acești oameni mi-au spus: fa lucrurile jucandu-te.

 

Fa lucrurile jucandu-te

Sursa foto: www.cuvintecelebre.ro

Ei dragii mei oamenii despre care vorbesc sunt Camelia Mihaiu și Orlando Petriceanu. Doi oameni care ne-au arătat, mie și colegilor mei, că dacă te dai un pic în spate, poți avea alte perspective asupra situațiilor prin care treci și chiar asupra vieții tale. Deși inițial am privit cu scepticism, modul în care s-au prezentat cei doi – Orlando era îmbrăcat cu niște pantaloni ca ai clovnilor, iar Camelia sincer să fiu nu arăta a trainer. Cel puțin în optica mea, cei doi nu erau ca trainerii pe care îi văzusem eu până atunci. Ba chiar erau în antiteză – nu erau scorțoși, nu veneau cu lucruri teoretice pe care să nu știe să le aplice. Erau altfel. Ceva îmi dădea cu virgulă la Camelia cel puțin și ridicasem deja un zid de protecție în jurul meu. În ceea ce o privește pe Camelia, aveam o senzație ciudată. Dar, după ce am intrat în discuție cu ea, mi-am dat seama și de unde venea crisparea mea – Camelia era specialistă NLP.

Dar, articolul de mai jos nu este expres despre cât de minunați sunt acești doi oameni. Este mai degrabă despre modul în care noi uităm să mai fim copii și despre cât de ușor putem găsi soluții, dacă luăm lucrurile în joacă. În general, noi oamenii suntem programați de mici – sună ciudat, dar suntem limitați de părinți prin fricile pe care ni le transmit la nivel non-verbal, ne formăm propriile noastre frici, limite, principii, de la care nu abdicăm tot restul vieții. Toate convingerile noastre ne-au fost induse la un anumit nivel – din momentul în care eram bebeluși și până în facultate.

Pentru a ne ușura viața și pentru a vedea care sunt lucrurile peste care nu putem trece nici în ruptul capului, este bine să ne facem o listă de 10 principii/valori foarte importante pentru reușita noastră în viață. Și trebuie să facem lista fără să ne gândim foarte mult, pentru că cele care ne vin în minte sunt cele mai importante pentru noi. Din cele 10 principii/valori reducem lista la 5 principii/valori fundamentale pentru noi. Principii după care ne ghidăm în viață și după care ne măsurăm reușita sau eșecul. Aceste 5 principii/valori sunt cele la care nu vom renunța toată viața noastră și sunt cele care ne definesc pe noi ca indivizi.

Având aceste principii/valori fundamentale să ne uităm mai atenți la copii și la jocurile lor. Vom vedea că indiferent de ceea ce fac, copiii se joacă. Chiar și atunci când sunt chemați de mămici la masă, își întrerup parțial jocul pentru a răspunde. Cu greu pot fi scoși din jocul lor și ancorați în viața noastră, a oamenilor mari. Poate că și de asta sistemele de învățământ mai performante sunt cele care pun accentul pe joacă și pe a învăța lucrurile prin joacă. Dacă stăm și ne gândim la cum au evoluat copiii noștri cel puțin până la vârsta de 6 ani, ne putem da seama că lucrurile au fost învățate în joacă.

La maturitate, lucrurile nu sunt diferite de lucrurile din copilărie. La fel ca în copilărie avem prieteni de joacă – iar terenul nostru de joacă este serviciu. Iar jucăriile noastre au evoluat în laptop-uri, mașini, etc. Fără să ne dăm seama, avem cele mai bune rezultate atunci când facem totul în joacă, din plăcere. Și ce poate fi mai relaxant ca lucrurile făcute din plăcere? Cele mai bune rezultate le avem atunci când ne aducem aminte de cum ne jucam în copilărie și aplicăm mici tehnici de joacă și la maturitate. Un pic adaptate. Cei mai fericiți oameni sunt cei care fac lucrurile din joacă și care pot face un pas în spate pentru a avea o privire de ansamblu, fără factori de stres.

Făcând lucrurile prin joacă, trăim bucuria momentului. Putem să luăm fiecare zi ca pe un nou început și să ne bucurăm de lucrurile simple. Să învățăm să nu ne mai raportăm la trecut sau viitor, ci la clipa prezentă – în sensul de a ne bucura de fiecare clipă din viața noastră cu fericirea unui copil.

Făcând lucrurile prin joacă tot timpul vom avea dorința de a descoperi care este rezultatul acțiunilor noastre, fără să fim stresați de potențialele pericole. Prin joacă și noi adulții putem să ne dezvotăm cunoștințele și potențialul nostru de a ne însuși informațiile este cu mult mai mare.

Făcând lucrurile prin joacă nu avem timp să ne supărăm pe colegi sau pe partenerii de afaceri. Pentru că dacă ne uităm la jocurile copiilor, putem lesne să vedem că supărările sunt trecătoare și nu țin decât câteva clipe. După care se împacă și trec la jocul următor. Făcând lucrurile în joacă nu avem timp să urâm, pentru că suntem fericiți – facem ce ne place.

Făcând lucrurile în joacă nu ne lăsăm afectați de veșnicul stres. Și ceea ce este mai important putem să vedem lucrurile de finețe pe care atunci când ne lăsăm pradă stresului nu mai avem timp să le observăm.

Făcând lucrurile în joacă, noi adulții vom învăța să fim recunoscători și mulțumiți de rezultatele pe care le vom obține. Pentru că, de cele mai multe ori, aceste rezultate vor fi obținute cu zâmbetul pe buze. Vom învăța să vedem dincolo de limitările specifice fiecărui serviciu în parte.

Poate că pare o tehnică ciudată, să rezolvăm lucrurile de la job jucându-ne, dar testând pe propria piele vă pot spune că are efect. Cine mă știe de ceva timp, poate spune despre mine că eram un tip ursuz, veșnic pus pe scenarii negative, prăpăstios. Dar, de anul trecut, ba chiar de acum doi ani (prima dată când l-am întâlnit pe Orlando Petriceanu) m-am schimbat – pentru că mă joc mai tot timpul. Chiar și atunci când sun și cer banii clienților care sunt restanțieri.

Așa că faceți bine și jucați-vă tot timpul. Chiar și atunci când aveți șefi, parteneri morocănoși jucați-vă. Și veți avea surpriza că și cei mai morăcănoși oameni se vor lua după voi. În cel mai rău caz, dacă nu se vor juca cu voi, vă vor lăsa în pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.