Duminica în familie

Stați liniștiți, nu voi scrie despre fosta emisiune a Mihaelei Rădulescu – Duminica în familie. Nu aș avea nici un motiv. Voi scrie despre acele duminici, pe care, atunci când eram mici, le petreceam în familie. Și punctul central îl reprezenta masa de duminică, pe care, de cele mai multe ori o luam în familie. Indiferent dacă în timpul săptămânii reușeam sau nu să stăm împreună la masă, în formulă completă, duminica era literă de lege să stăm cu toții în jurul mesei.

Duminica în familie

Sursa: www.descopera.ro

Poate că acesta  a fost și secretul legăturilor puternice dintre noi. Nu conta cât de ocupați suntem, nici măcar dacă eram plecați din oraș, duminica era musai să fim cu toții în jurul mesei, cel puțin la masa de prânz. Era modul nostru de a ne bucura de prezența celorlalți membri – mama, tata, fratele meu. Chiar dacă masa nu era întotdeauna îndestulată, faptul că era toată familia în jurul mesei, era cu mult mai important. Era un ritual al nostru – era modul nostru în care ne prețuiam familia.

Duminica în familie

Nu am fost o familie bogată, ci mai degrabă o familie care uneori a avut și grija zilei de mâine. Dar, părinții noștri au știut să mențină ideea de duminică în familie până am crescut mari și ne-am luat zborul. Acum stau și mă gândesc la ceea ce se întâmplă în familia mea proprie. Aș vrea să fie oglinda familiei cu mama și tata. Pe cât posibil încercăm să ne ținem de câteva lucruri care să păstreze armonia în familie. Este din ce în ce mai greu ca familia să mai fie familie, acum când tatăl este mai tot timpul pe drumuri, în căutarea unor surse de venituri pentru cei dragi, iar mama este din ce în ce mai ocupată.

Și totuși ne întrebăm de ce să răcesc relațiile din familie, de ce devenim străini în aceeași casă… Au fost străbunii noștri niște oameni proști? Aveau obiceiuri proaste? Erau înapoiați când țineau morțiș să ia masa în familie? Poate că da, dar în acele vremuri, familia era mult mai unită, iar membrii ei aveau o legătură nevăzută, care se păstra chiar dacă erau la distanță mare unul de altul.

Când toți membrii familiei stau la masă, se sudează relațiile dinte ei și poate fi un mod bun de a rezolva problemele apărute. Prin discuții și comunicare apar și soluțiile. Care sunt găsite împreună de toți membrii familie. Participă cu toții la problemele fiecăruia și găsesc împreună rezolvarea. Iar pentru copiii tăi, poate reprezenta un exemplu pe care să îl aplice la maturitate, în propria lor familie. Petrecând măcar duminica în familie, fiecare membru are timp să interacționeze cu celălalt, să îi afle problemele, să aibă încredere unul în altul. Și poate cel mai important, toți membrii familiei învață să respecte regulile familiei. Știm cu toții că familia este celula societății, iar dacă fiecare membru al familiei, respectă regulile din familia respectivă, sunt șanse mari ca aceștia să respecte și regulile societății în care vor trăi.

Duminica petrecută în familie, sau oricare altă zi, întărește legăturile dintre membri, întărește familia însăși. Și îi face pe membrii familiei să aibă o legătură puternică, care să reziste peste orice alt factor ce poate interveni din exterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.