În ultimii ani, mulți dintre noi și-au schimbat comportamentul de consum atât de mult, încât au ajuns să cumpere totul dintr-un singur loc. Vechea piață a fost schimbată cu supermarket-ul, iar cheltuielile au crescut în loc să crească. Dar dacă ăsta este trendul, trebuie sa mergem in sensul curentului și nu împotriva lui – vrei să fimi catalogați drept înapoiați. Recunosc că de multe ori sunt și eu unul din acei oameni care vrea să facă economie de timp și se duce într-un singur loc de unde să se aprovizioneze.
Oare procedăm bine? Nu știu câți dintre voi și-au pus problema economiilor, atunci când se duc la cumpărături. Câți dintre voi ați făcut o comparație între prețurile de supermarket și cele de la vestitele tarabe. De cele mai multe ori veți rămâne surprinși de diferențele de bani în favoarea pieței. Aici nu mai vorbim și de faptul că ai un control mai mare asupra dorințelor tale – nu de puține ori se întâmplă ca în supermarket să te duci cu o listă și să te întorci cu mult mai multe cumpărături.
Când vine vorba de alimente, fructe și legume, varianta cea mai bună o reprezintă piața, locul unde te mai și poți târgui. Și nu de multe ori ai opțiunea de a alege produsele și de le gusta înainte. Ce poate fi mai frumos decât gustatul cașului de la oamenii din piață, sau alesul legumelor pe care le vei găti în zilele următoare.
Din păcate ne-am învățat prea comozi și vrem să obținem cât mai mult cu un efort minim. Dacă și în ceea ce privește cumpărăturile gândim în felul acesta, înseamnă că nu mai raționăm corect. Cei mai mulți dintre voi veți spune că sunt un pic în urmă cu tendințele, dar oare e chiar atât de rău să te întorci pe jos de la piață cu sacoșele pline de produse românești, de la țăranii noștri.
Și în piață, ca și în supermarket întâlnim din ce în ce mai puține produse românești, dar totuși ponderea lor este mai mare. Nu de puține ori când pleci dintr-un supermarket, pleci cu o durere de cap, care nu îți dă pace – o fi oare din cauza stimulilor ce îți vin din toate părțile?
Banii cheltuiți în supermarket se duc fără să îi simți – doar atunci când ajungi la casă îți dai seama de valoarea cumpărăturilor tale. La piață tu ai controlul banilor din portofel, iar cumpărăturile, de cele mai multe ori sunte cele de pe listă. De puține ori te întorci acasă cu mai mulți bani cheltuiți decât ce ți-ai propus. În piață nu te obligă ochii lumii să cumperi ceva ce nu îți trebuie, in schimb la supermarket dacă vezi pe cineva că a cumpărat un anumit produs, instinctiv duci și tu mâna spre produsul respectiv.
Supermarketul are rolul și locul lui, dar nu trebuie să devină o obișnuință mersul săptămânal acolo. Atunci când ești în fugă și în lipsă de timp, supermarket-ul este o binecuvântare, dar în rest e bine să te mai bucuri de frumusețea cumpărăturilor de la tarabă.
“sacoșele pline de produse românești, de la țăranii noștri”… mai exista asa ceva? Ma cam indoiesc.
sa stii ca inca mai sunt produse romanesti – cel putin sunt produse in gradinile taranilor romani, chiar daca semintele sunt de provenienta externa.
eu de exemplu am gasit de multe ori produse romanesti in piata.