Cumparaturi febrile

Sambata seara am dat o raita printre raioanele unuia din multele hypermarket-uri de la noi. Am plecat optimist ca ne vom rezolva lista de cumparaturi pentru sarbatorile din acest an, dar nu am facut altceva decat sa ne intoarcem obositi si iritati. Chiar daca suntem tineri, pe noi atmosfera dintr-un hypermarket ne oboseste. Eu unul nu voi intelege niciodata de ce oamenii cumpara mai mult in aceasta perioada.

Oare senzatia de foame va fi dubla fata de timpul anului? Sau poate e vorba de moda si de intrecerea carucioarelor pline. Altfel nu imi pot explica cum in asa numita criza romanii nostri au carucioarele pline ochi, de zici ca vine o perioada de foamete. Poate oamenii economisesc in timpul anului pentru aceasta perioada incarcata din an.

Nu stiu daca ati observat ca in ultimii ani spiritul Craciunului este confundat cu caltabosi si cu pastrama de porc, sau cu mirosul de portocale. Noi oamenii avem darul de a fi superficiali – Craciunul ar trebui sa reprezinte o perioada al intalnirilor cu cei dragi, al apropierii de Dumnezeu si nu in ultimul rand o perioada in care sa fim mai filantropi. Am inlocuit toate aceste sentimente cu atractii ale trupului si ale pantecului. Mancam de parca asta ar fi ultima noastra sarbatoare de Craciun si bem de parca avem frica ca se vor termina toate bauturile.

In vacarmul caselor de marcat, eu, Simona si Iustina nu stiam cum sa ne facem micile cumparaturi si sa evadam din jungla cumparaturilor. Poate ca ne-am inapoiat noi, sau poate ca ne-am imbabit, dar ce poate fi mai obositor decat goana dupa cumparaturi febrile.

Cand am iesit am mai avut un mic soc – o idee buna a celor de la hypermarket a fost exploatata la maximum de catre clienti. Faptul ca impachetarea gratuita a cadourilor a creat isterie si o coada de o ora nu ma mira si asta pentru ca la noi tot ce este gratis este bun. O mare parte a celor care impachetau cadouri nu au bunul simt sa vina cu cate 2 cadouri maxim – ei vin cu cate 5-6 – familion mare parol. Iar saracii baieti care impacheteaza nu mai au timp de vaicareli – pentru ca timpul celor din fata lor este pretios.

Nu pot sa nu ma gandesc ca suntem setati in acest mod – gratis – bun in cantitati mari. Pentru ca la 3 pachete ambalate faci o economie de 20-30 de lei daca ambalezi in oras si mai putin daca o faci acasa. Iar din ce am vazut eu la cei care veneau cu darurile majoritatea erau peste 1 milion……….

Pentru mine cumparaturile de sarbatori nu reprezinta nimic altceva decat o noua modalitate de cheltuire a banilor si nu un mod de relaxare. Dar probabil ca sunt mult prea demodat pentru lumea ahtiata de cumparaturile de iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.