De cele mai multe ori, cel mai greu lucru pe care trebuie să îl facă un om, este să păstreze o relaţie de prietenie. Pentru că, în ziua de astăzi, nu mai avem timp să ne uităm la lucrurile care contează cu adevărat. Fiind într-o fugă continuă, după asigurarea zilei de mâine, pierdem din vedere lucrurile care ţin prietenii lângă noi. Şi de cele mai multe ori, ajungem într-un punct în care ne dăm seama că am rămas singuri. Din acel moment, încercăm să găsim explicaţii. Si totusi cum sa mentii o prietenie?
Prieteniile trainice, au ajuns să fie din ce în ce mai rare. Oamenii pe care îi considerai prieteni te lasă când te aştepţi mai puţin. Şi nu pentru că ar fi ceva în neregulă cu tine, ci pentru că aşa a fost conjunctura. Dar oare, care este secretul prieteniilor de ani de zile între unii oameni?Oare pe cine poţi să numeşti cu adevărat prieten în ziua de astăzi? Chiar a ajuns prietenia mai preţioasă decât aurul?
Am stat, m-am gândit la ce înseamnă prietenia cu adevărat. Am să aştern pe hârtie o parte din concluziile la care am ajuns. Poate că aşa veţi face şi voi o revizuire a listei voastre de prieteni. Haideţi să vă spun la ce gînduri am ajuns:
1. Oferă fără să aştepţi să se întoarcă ceea ce ai oferit tu – nu îţi spune nimeni să te laşi pe tine pe locul secund, dar atunci când vrei să ajuţi, fă-o din toată inima. Nu căuta o prietenie, doar ca să fii tu fericit şi să îţi ostoieşti lipsa de afecţiune din partea “prietenului”. Gândeşte-te că la un moment dat, prietenul tău va avea nevoie de ajutor, mai mult decât te-a ajutat el până atunci. Fii pregătit(ă) să oferi ajutorul tău necondiţionat.
2. Cât de mult poţi să ierţi? În funcţie de răspunsul la întrebarea aceasta, vei şti ce poţi să faci cu adevărat, atunci când în relaţia de prietenie vor interveni greşelile. Prietenia înseamnă să ştii să uiţi şi să ierţi. În acelaşi timp, asigură-te că şi prietenii tăi pot face acelaşi lucru, atunci când tu vei greşi.
3. Respectă cuvântul pe care îl dai – atunci când discuţi cu cel pe care îl consideri prieten, asigură-te că poţi să îţi respecţi termenii discuţiei. De cele mai multe ori, pot apărea n variabile, care te pot face să dai vina pe altcineva, în cazul în care nu ţi-ai respectat cuvântul. Dacă ai “uitat” ce ai promis, e posibil să nu mai recapeţi încrederea pierdută
4. Fii alături de prietenii tăi şi la bine şi la greu, nu doar la bine. În prietenie e ca şi în căsătorie – nu poţi să beneficiezi doar de bine, mai trebuie să treci şi prin perioade foarte grele. O prietenie nu înseamnă doar să râzi, înseamnă să mai şi plângi alături de prieteni. De fapt, prieteniile trainice se sudează în momente dificile.
5. Ştii ce înseamnă capăt de linie? Dacă nu, atunci ai o problemă. Secretele pe care ţi le spun prietenii, trebuie să rămână la tine şi doar la tine. Nici măcar nu trebuie să aduci aminte tangenţial de secretele împărtăşite. Dacă nu vei şti ce înseamnă să respecţi încrederea prietenului care ţi-a dezvăluit un secret, atunci pregăteşte-te să fii singur
Prieteniile din ziua de astăzi sunt din ce în ce mai greu de ţinut. Oamenii sunt schimbători şi pun în primplan propriul ego şi propriile interese. Sunt prieten cu tine, atâta timp cât îmi este bine, după mai vedem.
Bunica mea avea o vorbă – oricât de ocupat ai fi, oricât de multă treabă ai avea, dacă întâlneşti un cunoscut/prieten, fă-ţi timp şi vorbeşte cu el. Şi ai să vezi că, chiar dacă vei întârzia din treaba ta, vei avea un spor mai mare.
Vă doresc să aveţi prieteni adevăraţi în jurul vostru, care să sară atunci când le cereţi ajutorul. Nu doar să îl aştepte. Încercaţi la rândul vostru să fiţi pregătiţi să săriţi şi la 12 noaptea în ajutorul prietenilor voştri. Şi nu uitaţi că prietenia se sfârşeşte acolo unde începe neîncrederea.
“Nu sunt supărat că m-ai minţit, sunt supărat că de acum încolo nu te pot crede” – Friedrich Nietysche