Într-o perioadă dificilă pentru toată lumea, în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, tot mai mulți oameni caută să își găsească un alt loc de muncă, sau un al doilea job. Necesitatea aceasta vine din dorința oamenilor de a avea o viață mai bună sau de a nu mai suporta toate mojiciile patronilor.
În afara site-urilor specializate din România, a ziarelor cu anunțuri de căutare locuri de muncă, a agențiilor de recrutare personal, mai sunt și acele firme care se ocupă de recrutare forță de muncă pentru firmele din afară. Și aceste firme vor prospera din ce în ce mai mult, datorită disperării românilor, care aleg calea străinătății pentru salariile cu mult mai mari de acolo.
Dar pentru cei care nu au cum, sau nu vor să plece din țară, în căutarea ”visului american”, piața muncii din România în general și cea din Iași în particular este săracă. Din experiență proprie spun lucrul acesta – nu neapărat că nu sunt job-uri deschise, ci că salariile oferite sunt sub orice critică – un salar de 500-600 ron mi se pare de luat în râs pentru un absolvent de studii superioare.
Mă gândesc că este o adevărată misiune imposibilă pentru majoritatea celor care își caută un loc de muncă, să găseasca ceva pentru pregătirea lor – de la depus CV-ul la poziția deschisă, la așteptarea telefonului de chemare la interviu, susținerea interviului și pentru cei mai fericiți negocierea salariului. Oricum din punctul meu de vedere patronii-manageri nu vor negocia în defavoarea lor, chiar dacă au în fața lor un profesionist pe care și-l doresc în firmă.
În ultima perioadă am observat că nici măcar cei de la Agenția Județeană de Forță de Muncă, nu mai reușește să își facă târgurile tradiționale de locuri de muncă. Iar lucrul acesta ar trebui să ne dea de gândit – mai ales că firmele sunt obligate să anunțe și la AJOFM disponibilitatea pozițiilor deschise. Iar puținele locuri de muncă existente nu se ridică deloc la necesitățile pe care trebuie să le acopere – credite, hrană, utilități, etc.
643 de joburi disponibile la începutul lunii septembrie sunt mult prea puține la nivelul orașului Iași, care are un număr de șomeri de 19.000 de șomeri. Cum pot șomerii să își găsească un loc de muncă în condițiile acestea. Și aici nu vorbesc de șomerii care preferă să stea acasă și să primească indemniziația de șomaj, ci de cei care au nevoie disperată de un loc de muncă.
Concluzia e simplă – dacă aveți un loc de muncă faceți tot posibilul să vi-l păstrați, dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă încercați să nu fiți prea pretențioși la interviuri în așa fel încât de luna viitoare să vă numărați în numărul persoanelor active.