Blogger iesean un om neinteles. Am început să fiu întrebat din ce în ce mai des despre ce înseamnă să fii blogger. Cu ce se mănâncă bloggereala şi care este şpilul unei astfel de îndeletniciri. Recunosc, uneori, la oamenii care mă întrebau sesizam o doză mare de scepticism, de neîncredere în tot ceea ce înseamnă bloggeri. Şi am mai observat un lucru – o parte dintre cei care au auzit că sunt blogger, au început să mă ironizeze. Asta până când au văzut că unii dintre bloggerii cunoscuţi chiar câştigă bani din campanii personalizate.
Cum am văzut că noţiunea de blogger este departe de a fi înţeleasă şi este privită cu foarte mult scepticism, am spus să ofer o minimă descriere a ceea ce înseamnă blogger, în accepţiunea mea. Departe de a fi un specialist în ale bloggingului, dar zic eu că am mai văzut câte una câte alta. Poate vă ajută să vă faceţi o părere pertinentă despre oamenii aceştia neînţeleşi – bloggerii. Chiar aşa, de ce ar scrie oamenii de “nebuni” pe un blog, fără să aibă certitudinea că sunt citiţi? Sau ce expertiză are respectivul blogger pentru a discuta o anumită temă?
Despre ce este un blogger, găsiţi o umilă părere personală, care se poate suprapune peste ceea ce ştiaţi deja, sau poate veni cu o anumită doză de noutate.
1. Blogger ieșean foarte probabil este un om absolut normal, poate cu un mic talent scriitoricesc şi care a avut nebunia să îşi scrie ideile (inepţiile considerate de unii) pe un jurnal online. Care este accesibil şi altor oameni care “pierd” timpul pe internet. Acest om normal trece prin întâmplări, situaţii normale, prin experienţe de tot felul şi alege să le prezinte în maniera proprie. Pentru că, printre cei care navighează pe net este posibil să fie oameni care au trecut prin experienţe asemănătoare, iar o altă opinie, a unui alt om, poate oferi o soluţie sau o altfel de rezolvare.
2. Blogger ieșean – de cele mai multe ori este un om cu servici (freelancer) care nu trăieşte doar din scrisul pe blog. O mare parte din bloggeri se duc la muncă, au colegi, au o activitate zilnică. Unii dintre ei au ajuns să fie specialişti în domeniile lor de activitate. Un blogger nu este un pierde-vară, ci este un tip-tipă responsabilă, cu servici :). Care, în timpul liber, sau printre pauzele de la muncă, scrie pe blogul lui, părerile proprii, bazate pe experienţele proprii.
3. Blogger ieșean – poate fi uneori o sursă mai credibilă decât ştirile apărute pe site-urile specializate. Din simplu motiv că, deşi nu are experienţa unui ziarist, are posibilitatea să îşi spună părerile netrunchiate despre un subiect, temă, fără să fie sunat de redactorul şef şi luat la întrebări despre stilul în care a fost scrisă relatarea. Şi de cele mai multe ori, un blogger are o doză mare de imparţialitate.
4. Blogger ieșean – în majoritatea cazurilor poate furniza informaţii noi, care să fie aparent banale, dar care să prezinte interes oamenilor care îl citesc. De cele mai multe ori nu avem timp să aflăm informaţiile cu adevărat importante pentru noi. Suntem asaltaţi din zeci de părţi de informaţii mai mult sau mai puţin importante. Dar, când un om care are un blog scrie despre un eveniment, întâmplare reală, experienţă, instituţie a statului, etc, suntem mai atraşi să aflăm despre ce este vorba
5. Blogger ieșean – de multe ori este primul care află o informaţie din rândul oamenilor de business, al oamenilor simpli. Este cel care propagă informaţia şi care sprijină comunicarea, astfel încât informaţia să ajungă la un număr suficient de oameni. Şi mai ales la acei oameni care au nevoie de acea informaţie.
6. Blogger ieșean – de cele mai multe ori este un om fain, care dacă îl rogi te şi mai ajută din când în când. Fie ca ai nevoie de o părere obiectivă, fie că ai nevoie doar de un pic de content, blogger-ul se poate transforma în prietenul tău. Bineînţeles dacă ai nevoie de ajutorul lui.
7. Blogger ieșean – mai este cunoscut şi ca vânzătoul de păreri. Este un pic forţat, dar de cele mai multe ori, o părere a unui blogger poate ajuta cititorii în a lua decizia mult mai rapid. Da, un blogger poate influenţa prin propria părere un anumit număr de cititori să facă sau nu o acţiune. Şi de cele mai multe ori, un blogger este responsabil şi nu se va juca cu propriile păreri
8. Blogger ieșean – are de cele mai multe ori credibilitate în rândul celor care îl citesc. Nu îşi va permite să se joace folosind cuvinte mari, păreri neancorate în realitate. Din simplu motiv că, în momentul în care el îşi exprimă părerea face şi un transfer de încredere către cel care citeşte rândurile blogului său. Iar cu încrederea oamenilor e foarte bine să nu te joci.
Departe de mine de a avea pretenţia că opiniile de mai sus sunt general valabile pentru toată breasla bloggerilor. Dar, de cele mai multe ori, ceea ce am scris mai sus se adevereşte. În nici un caz, bloggerii nu sunt acei oameni care nu au ce face şi îşi debitează inepţiile şi nici măcar nu sunt genul de oameni care au pretenţia că le ştiu pe toate. Bloggerii oferă doar o altă perspectivă asupra unui subiect. Perspectivă pe care o poţi agrea, sau nu, în care te regăseşti sau care îţi este străină.
Bloggerii lucrează cu sentimente, pun suflet în ceea ce scriu şi de cele mai multe ori îşi asumă cuvintele folosite. Bloggerii îţi pot crea amintiri, sau ţi le pot aduce înapoi în memorie. Bloggerii îţi pot crea aşteptări sau te pot dezamăgi. Blogggerii sunt creatori de vise şi lucrători în ale cuvântului. Bloggerii te pot face să călătoreşti virtual în alte părţi ale globului. Bloggerii îţi pot aduce aminte de acasă, dacă eşti plecat peste mări şi ţări. Bloggerii îţi pot aduce aminte de părinţi, de casa părintească, de propria copilărie, dacă te regăseşti în rândurile lor.
Cu alte cuvinte, bloggerii sunt oameni normali, cu nevoi normale, cu aspiraţii normale. Poate doar au avut nebunia să scrie despre propriile sentimente, despre propriile trăiri, despre propriile drame, despre tot ceea ce îi reprezintă.