Bachus din Iași – așa poate fi numit unul dintre oamenii interesanți pe care încă îi mai are Iașiul. L-am cunoscut pe nea Grigore printr-un amic, ce a intrat în contact cu el relativ recent. Când mi-a povestit de el am zis că trebuie să îl cunosc. Pentru că sunt pasionat de tot ceea ce înseamnă oameni care pun pasiune în lucrurile pe care le fac. De fapt, după ce am discutat cu nea Grigore pot spune că pasiunea face parte din viața sa. Un om care pune suflet în fiecare lucru ce iese din munca lui.
Când îl cunoști pe nea Grigore îți dai seama repede că oamenii ca el sunt din ce în ce mai puțini. La vârsta de 77 de ani continuă să aibă putere și plăcerea de a munci. Cât am stat de vorbă în crama de peste 350 de ani vechime, a apărut și doamna lui nea Grigore. Știți imaginea aceea cu doi bătrânei care își duc în liniște, traiul în toiul iernii, pe lângă casă? Cam așa era tabloul pe care îl vedeam eu în crama veche de secole. Da, Iașul ascunde multe lucruri interesante de care, cei mai mulți dintre noi nu le știm.
Nea Grigore este pasionat de vin, în sensul producerii lui. Pentru el satisfacția celui care consumă produsele lui contează mai mult decât orice. Iar nea Grigore a primit și un loc 1 pentru vinul produs de el. Așa se întâmplă când pui pasiune în ceea ce faci. Și când pui în prim plan naturalul și calitatea produselor. Dar, nea Grigore nu are timp de reclamă și de laude pe care să și le atribuie singur. Tocmai de aceea am ales să scriu despre el, cu dorința de a-l ajuta să își ducă traiul și pasiunea mai departe.
Nea Grigore a gândit singur tot ceea ce are în cramă, tot mini-fluxul tehnologic. Chiar și așa naturalul din produsele lui se simte de la primul contact. Dincolo de pasiunea de a produce vin de calitate, m-a impresionat și ordinea pe care o avea peste tot în cramă. Etichetarea este făcută cu grijă, menționându-se anii de producere a vinului. Dar, oricât de mult aș spune eu că este impresionant, trebuie să mergeți să îl cunoașteți și să îi cunoașteți produsele. Mai ales că tot vin sărbătorile și poate aveți nevoie de un pic de vin, de un pic de afinată, sau de un pic de pălincă de 70 de grade.
Dacă vreți, ceea ce m-a impresionat, dincolo de modul de a lucra este faptul că, deși are 77 de ani, continuă să muncească și să fie activ. Alături de soția sa sunt oameni activi care nu prea se lasă împovărați de anii din spate. Chiar dacă doamna are la activ 4 atacuri cerebrale minore și unul major, continuă să fie activă și nu se plânge că e greu. Interesant nu? Chiar dacă lui nea Grigore i-a explodat o baterie și l-a surzit parțial el continuă să meargă mai departe și să facă ceea ce știe mai bine. Să prepare licori bahice și pălincă tratament de 70 de grade. Ceea ce îl promovează mai ceva decât o carte de vizită.
Văzând pasiunea de care dă dovadă, degustându-i și produsele am zis să scriu despre el. Și poate așa, lumea să îl cunoască și să cumpere de la el. Și nu pentru că aș avea un interes, ci pentru că acest om merită să se știe despre el. Produsele sunt excelente și îmi veți mulțumi după că v-am povestit de el. Eu zic să îi faceți o vizită dacă vreți să consumați un vin cum se făcea acasă, o țuică medicament de 60-70 de grade, sau o afinată bună-bună. Discutăm după dacă am avut dreptate sau nu.
Și ascultați-i povestea spusă în cramă. Credeți-mă, veți spune că sunteți în altă parte și nu în Iași. Vă veți teleporta în vremuri un pic trecute – cu tot cu sentimente și trăiri. Crama pe care o are și-a păstrat aerul de acum 350 de ani. Măcar și pentru sentimentul pe care îl trăiești în această cramă personală se merită să faceți un drum până în Bucium, la nea Grigore.
O viață de om dedicată produselor naturale și gustului bun – așa se poate rezuma întreaga viața a lui nea Grigore. Este la modă acum să spunem că sprijinim economia locală. Dar, poate că e momentul ca ajutând astfel de oameni să trecem la fapte. Pentru că, atunci când nea Grigore nu va mai fi, povestea și vinul lui vor dispărea. Dacă mai stă printre noi, e bine să profităm de tot ceea ce are el de spus și de arătat. Gândiți-vă cum ar fi să beți un vin fiert produs de nea Grigore la căldura șemineului. Sau cum ar fi să scăpați de o răceală luând și un cincizeci de pălincă de 60-70 de grade?
Până una alta dacă vreți să cumpărați vin natural produs în crama proprie, țuică 100% naturală de 60-70 de grade sau afinată, faceți o vizită lui nea Grigore și îmi spuneți după dacă am avut dreptate.
Hai noroc să avem și să terminăm 2018 în voie bună. Ce va fi în 2019 vom vedea atunci. Hai sus paharul!