Din ce in ce mai multi oameni se orienteaza spre a face networking, spre marirea cercului de oameni din anturajul lor. Si asta pentru ca, din dorinta de a reusi, isi doresc sa mearga din ce in ce mai mult spre arta recomandarilor. Practic, networking-ul este arta de a cunoaste oameni diferiti de tine, oameni care, la un moment dat pot deveni parteneri de business si de ce nu prieteni. Pentru ca, trecem unul pe langa altul, fara sa ne pese, fara sa stim ce se ascunde in spatele omului din fata noastra. Networking ca arta este un subiect despre care s-ar putea scrie cărți nenumărate.
Trecem mai departe, iar la un moment dat, purtati de drumurile jobului, ne intersectam cu un necunoscut, in cadrul unui cocktail, sau al unei intalniri de afaceri. Si atunci cautam sa gasim puncte comune, sa gasim parghii care sa ne ajute in pornirea discutiei. Sunt antrenori in networking, oameni care au fost ca si tine, incepatori. Oameni care au avut rabdare si au mers treapta, cu treapta, carte de vizita dupa carte de vizita, inspre marirea cercului de cunoscuti si inspre marirea influentei lor, in anumite cercuri sociale.
Este o indeletnicire, ce s-a perpetuat dupa al doilea razboi mondial, atunci cand, au luat fiinta cercurile exclusiviste, unde nu puteai accede decat cu recomandare. Se intampla si astazi acelasi lucru. Sunt oameni profesionisti, ce te invita la o sesiune de networking. De cele mai multe ori, ajungi acolo, aerian, fara sa stii la ce te poti astepta din partea celorlalti. La prima intalnire de networking, intalnesti oameni care, poate ca si tine nu stiu la ce sa se astepte, nu stiu cum sa faca un networking de calitate.
Dupa trecerea timpului, dupa sute de carti de vizita impartite, iti dai seama ca iti place si ca return-ul este unul extraordinar. Iti doresti sa cunosti din ce in ce mai multa lume, sa transformi contactele in contracte, incepi sa doresti ca din ce in ce mai multa lume sa stie de tine si de ceea ce stii sa faci. Incepi sa devii o persoana cunoscuta, o persoana la care se apeleaza din ce in ce mai mult, pentru know-how-ul tau pe un anumit domeniu.
Dar daca, in astfel de intalniri de networking, incerci sa pari altfel decat esti tu in mod normal, se simte. Si nu vei obtine decat intalniri cu oameni care nu vor fi amabili cu tine decat din complezenta si nu pentru ca simt. Oameni care sunt distanti fata de tine. Si atunci incepi sa iti pui intrebari, despre tine, despre ceea ce faci si despre ceea ce incepi sa devii.
Tocmai aici este secretul intre un networking normal si un networking ridicat la nivel de arta. Daca vrei sa ai rezultate constante pe viitor, sa cunosti oameni, care odata cu trecerea timpului sa iti devina parteneri de incredere, fii natural, nu incerca sa iti maschezi micile defecte, nu incerca sa pari ceea ce nu esti. Fii sincer cu cei din fata ta si ofera-le un networking de calitate – care sa vina din partea ta. Sunt oameni ca si tine si chiar daca sunteti imbracati business, nu inseamna ca sunteti altcineva.
In felul acesta iti vei da seama ca incepeti sa aveti prieteni din randul celor pe care la un moment dat, in viata, i-ati intalnit la un networking banal, la care ati fost din curiozitate. Si uite asa veti afla ca networking-ul te ajuta daca esti tu si nu incerci sa pari altcineva.
Faceti networking, mariti-va cercul de cunostinte, incercati sa va dezvoltati, dar fiti voi.