Zâmbind refuzul este digerabil

Zâmbind refuzul este mai digerabil

Zâmbind refuzul este digerabil. Cu siguranță, fiecare dintre noi am trecut prin momente în care a trebuit să refuzăm,sau am fost refuzați. Și nu tot timpul refuzul nostru depinde de starea de spirit, ci mai degrabă de factori independenți de noi. Dar, cel din fața noastră nu știe toate aspectele ce au dus la refuz și sincer să fim, nici nu cred că îl interesează. În viață am fost nevoiți să refuzăm: să ne refuzăm copiii, atunci când ceea ce își doreau nu era spre binele lor, a trebuit să refuzăm clienții, ce își doreau să obțină o serie de avantaje din partea noastră, sau a trebuit să refuzăm oameni/prieteni/cunoscuți, din simplu motiv că, nu ne regăseam în planurile lor.

De cele mai multe ori, refuzurile vor fi însoțite întotdeauna de o răcire a relațiilor dintre protagoniști – sunt puțini oameni care pot să vadă dincolo de refuz. Cei mai mulți iau refuzul la nivel personal și pun etichete – de cele mai multe ori, etichetele sunt negative și nu te vor mai putea vedea niciodată cu aceeași ochi. Și totuși, cum putem să refuzăm fără să cădem în ochii celui din fața noastră? Nu ține de nici o tehnică de manipulare, nu ține nici măcar de tehnicile de vânzări, sau de persuasiune, ține doar de latura umană a oamenilor.

Am observat că, de cele mai multe ori, oamenii primesc mai bine un refuz, dacă acesta este argumentat, dacă este însoțit de un zâmbet și dacă lași deschise ușile înspre colaborări viitoare. Mesajul transmis nu trebuie să fie de genul: ”nu vreau sa colaborez cu tine” ci, ar trebui să sune cam așa : ”în acest moment, colaborarea nu se poate realiza, dar pe viitor cu siguranță vom găsi o variantă optimă pentru ambele părți”. Oamenii de succes nu vor spune niciodată ”nu” și atât, întotdeauna oferi  și explicația refuzului.

Un refuz, poate să te facă să pierzi un partener, dar poate să îți aducă respectul celui din fața ta. Respectul față de corectitudinea pe care o afișezi față de cel pe care îl ai în față. Cum te-ai simți tu, dacă, la un moment dat al vieții vei primi un refuz și atât, fără să știi de ce, fără să știi care sunt motivele? Cel mai probabil vei fi în derivă, căutând răspunsuri și făcând scenarii. Și uite așa vei pierde energie și te vei consuma.

Tocmai de aceea marile companii au departament de PR și oameni antrenați în arta dialogului. Când ești în fața unui om pe care trebuie să îl refuzi, fă-o cu privirea sus, sinceră și plină de respect față de persoana din fața ta, față de munca și de firma pe care o reprezintă. Așa, cu siguranță vei fi primul pe lista scurtă a oamenilor pe care se va baza cel pe care l-ai refuzat. Există o listă a compensației, prin care vei fi dator să îi ajuți.

Deschide ochii și nu spune un simplu NU și atât. Încearcă să oferi motivație pentru refuzul tău, astfel încât cel din fața ta să privească lucrurile cu optimism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.