Traiul la bloc este una dintre cele mai bune metode de a învăța să faci compromisuri. Pentru că traiul la bloc este ocazia perfectă de a avea tact, diplomație și nu în cele din urmă răbdare. Sunt situații când greșești tu față de vecini, dar sunt situații când greșesc și ei față de tine. Ceea ce diferă, la relațiile dintre vecini este însă modul de reacționare la diverse situații. De când ne-am mutat la ”casa noastră” am trecut peste tot felul de situații, care de care mai ciudate – ca să spun așa. Dar, nu le-am băgat în seamă, sau am căutat să le rezolvăm, dacă situațiile erau pornite de la noi. Poți avea vecini de coșmar sau vecini ”pâinea lui Dumnezeu”, dar trebuie să știi să conviețuiești cu fiecare dintre ei.
Fie că am trecut prin ședințe de bloc la ore când lumea se pregătea de somnul de noapte, pentru a alege vopseaua pe care să o dăm pe pereții din casa scării, fie că am trecut peste discursurile isterice ale uneia dintre vecine, atunci când își educa copiii, am știu că toate astea sunt trecătoare. Pentru că, traiul la bloc te face să înveți să trăiești cu alți semeni ai tăi. Toată lumea și-ar dori să stea la casă, să nu deranjeze pe nimeni, dar depinde de disponibilitățile financiare. Iar până când reușești să îți permiți o casă, ești nevoit să stai la bloc. Alături de vecini.
Dacă vreți, există și o mică clasificare a tuturor vecinilor pe care îi ai în bloc. Și la rândul tău poți fi inclus într-una din aceste categorii, în funcție de modul în care reacționezi în diverse situații. Eu m-am gândit la o mică clasificare:
- Vecinul informat – este acel tip de vecin care știe destul de multe lucruri despre ceilalți. Și nu pentru că ar sta de vorbă personal cu fiecare dintre ei, ci mai degrabă pentru că îi place să stea la o mică bârfă cu alți vecini informați. De cele mai multe ori, acest tip de vecini sunt trecuți de 60 de ani. Dacă vrei să afli ceva despre vecinul X, vorbești cu sursa de informații și ai aflat ce te interesa. La schimb trebuie să îi dai și tu câteva informații despre tine.
- Vecinul securitate – ei, aici discutăm despre un om care nu se arată niciodată, dar căruia îi place să îi pândească pe ceilalți vecini de palier, de după vizor. Acest tip de vecin nu este întâlnit pe toate palierele blocului, dar ”norocoșii” care au un astfel de vecin, trebuie să stea fără griji. La cel mai mic zgomot pe palier, acești vecini sunt la ușă, urmărind ce se întâmplă. Hoții nu au nici o șansă. Pentru că unul din traseele lui preferate este vizorul ușii – geamul care dă înspre ieșirea din scară.
- Vecinul sensibil – de obicei acești vecini sunt poziționați în stânga, dreapta, deasupra sau sub apartamentul tău. Este acel tip de vecin care reacționează prin bătăi în țeava de la calorifer, sau direct în pereți. Și asta nu pentru că ai face super-gălăgie, ci pentru că îndrăznești să mergi, să faci treabă, în propriul tău apartament. Dar acest tip de vecin este de obicei cel mai amabil om, atunci când te întâlnești cu el. Probabil că este modul lui de a mulțumi pentru faptul că prin bătaia în pereți îl ajuți să facă mușchi fără a merge la sală.
- Vecinul muncitor – este vecinul pe care îl vezi tot timpul făcând curat în apartament. Și aici mă refer mai ales la partea de renovări, modificări, reamenajări. Și toate acestea le face la ore matinale. Dă cu bormașina în intervalul 7-8 dimineața sau 21-23 seara. Bate cuie la aceleași ore matinale. Mută mobila de 2-3 ori pe zi, dar mai mult târâind-o. Pune mașina de spălat la 1-2 noaptea. Într-un cuvânt este acel gen de vecin care dorește să afle toată lumea că el este gospodar
- Vecinul veșnic nemulțumit – îl avem cu toții în blocurile în care stăm. Orice ai face, oricâte îmbunătățiri ai încerca să aduci scării în care locuiți cu toții, el va fi tot timpul contra. Va avea tot timpul de obiectat și de schimbat. Veșnic are o nemulțumire, pentur că el ar putea face mai bine. Dar, de cele mai multe ori nu face nimic. Doar dă din gură și atât
- Vecinul gospodar – acest gen de vecin este de apreciat la modul cel mai sincer. Veți observa că fiecare bloc are 1,2, până în 5 oameni pe care îi veți vedea la orice este nevoie de ajutorul lor. Fie că este vorba despre reparații efectuate pe casa scării, fie că este vorba despre plantat copaci în grădină, sau orice altă activitate, sunt primii care spun prezent. Și de cele mai multe ori, ceilalți vecini merg pe ideea: ”lasă-i pe ăia că tot timpul au făcut”. Acest tip de vecini sunt luați de fraieri de ceilalți
- Vecinul nervos – este acel vecin care acoperit de pereții propriului apartament vorbește răstit, pe un ton strident. Și de obicei îl auzi înjurând, iar în unele cazuri extreme auzi și lucruri trântite prin apartamentul lui. Dar, atunci când iese din apartamentul lui este un om cu zâmbetul pe buze, pentru că are o prestanță de apărat. Doar o tresărire spasmatică a colțului gurii îl dă de gol.
- Vecinul invizibil – de obicei acest gen de vecin nu apare pe afișierul de la întreținere. Este mai mult plecat, dar din apartamentul lui se aud mereu zgomote, voci. Cu un astfel de vecin lângă apartamentul tău vei avea senzația că începi să ai probleme cu percepția. Pentru că tu știi că el nu este, dar totuși auzi voci și zgomote.
- Vecinul pus pe distracție – la un astfel de vecin va fi tot timpul muzica dată astfel încât să audă toată lumea că la el este petrecere sau că o duce bine. La el vei vedea oameni intrând și ieșind indiferent de ore. Acest vecin când este trist petrece ca să uite de tristețe, când este bucuros petrece pentru că are motive de sărbătorit. Cu alte cuvinte la vecinul pus pe distracție voia bună o vei găsi indiferent dacă e dimineață, mijlocul zilei sau seara.
- Vecinul glumeț – este unul dintre oamenii pe care ai vrea să îi întâlnești de fiecare dată. Și asta pentru că atunci când discuți cu el, te binedispune. Un astfel de vecin ridică moralul de cele mai multe ori. Vecinul glumeț trece peste situațiile dificile cu zâmbetul pe buze și are tot timpul la el o glumă care să detensioneze atmosfera.
Indiferent dacă aveți vecini de coșmar sau vecini simpatici, traiul la bloc vă obligă să aveți relații aparent bune cu fiecare dintre ei. Și asta pentru că nimeni nu își dorește să aibă vecini care să fie tot timpul puși pe ceartă și să se păzească atunci când trăiesc în propriul lor apartament. Așa că este mai ok să treci peste micile evenimente ce vor apărea inerent, decât să fii tot timpul nevoit să te cerți. Pentru că, în astfel de relații, fiecare va avea dreptatea lui și cu greu se va ajunge la un punct comun.
Și nu uitați că: ”Singurul vecin bun este acela care face zgomot în același timp cu tine” – Ambrose Bierce