Sâmbăta trecută am devenit nașii unei fetițe luptătoare. E un sentiment nou, înălțător, pe care până acum nu îl mai experimentasem niciodată. Și sincer să fiu e una dintre cele mai faine sentimente pe care le poți experimenta. Faptul că încreștinezi un pui de om și îl aduci în fața lui Dumnezeu pune presiune pe tine, pentru că ești răspunzător de evoluția lui, alături de părinții săi. Dar, dincolo de această presiune, realizezi pe de o parte că, părinții copilului au avut o încredere mare în tine, atunci când au venit să le încreștinezi copilulu, iar pe de altă parte, îți dai seama că lucrurile se întâmplă doar la momentul potrivit. Nici mai devreme, nici mai târziu. O să las aici câteva ponturi pentru nașii de botez.
Dar, dincolo de sentimentele minunate pe care le-am trăit împreună cu Simona și Iustina, vreau să ofer câteva ponturi pentru cei care, la un moment dat vor deveni nași de botez. Și asta pentru că, noi am fost la primul copilaș botezat, iar informațiile de care aveam nevoie erau multe, dar nepuse în practică.
Pentru biserică, nașii trebuie să pregătească:
- O sticluță de ulei de măsline/ulei pentru mirul pe care îl va folosi preotul la Slujba Botezului
- O sticlă de vin pentru împărtășirea pruncului
- Un prosop și un săpun alb, pe care le va folosi preotul în timpul Slujbei Botezului
- Lumânarea de botez
- O pungă de făină
- O icoană care va sta pe masa preoților în timpul slujbei, după care se dă cadou pruncului
- Un prosop si un săpun alb pentru moașa care va ajuta mama și nașa la dezbrăcat, îmbrăcat copilul
- Hăinuțe noi pentru copilaș, pled – aici să aveți grijă la mărimea hăinuțelor – pentru că, atunci veți fi stresați să îl îmbrăcați cât mai repede și fiecare mm în plus contează
- Mâncarea și sucuri pentru servirea invitaților
- Donație pentru preoții care săvârșesc slujba – și aici știu că este un subiect sensibil, tocmai de aceea vă spun că în cazul nostru chiar a fost o donație și nu un tarif impus. Fiecare după posibilitatea lor. Aici trebuie să luați în calcul și dascălul de la strană și omul care pregătește cristelnița
- Fașa care este folosită în timpul Slujbei, după care este agațată de lumânarea de botez.
În timpul Slujbei Botezului, roluri foarte importante vor avea nașii, moașa, iar la finalul slujbei mama. Să vă pregătiți spiritual pentru emoții maxime, mai ales în momentul lepădării și în momentul Crezului. Emoțiile de atunci este posibil să vă dea un pic peste cap, dar trec repede, dacă vă uitați la pruncul din brațele voastre. Veți avea tot timpul grijă ca, copilașul proaspăt botezat să stea învelit, atunci când preotul vi-l va pune în brațe după scufundare. Și principala voastră grijă, în acele momente este ca acestuia să îi fie cât mai cald – și sufletește și trupește.
După săvârșirea Botezului, în funcție de planurile pe care le-ați făcut înainte, veți merge la o petrecere de seară, sau la o masă dată de părinți în cinstea noului creștin. Dacă vreți o părerea personală, sunt adeptul unei mese în familia restrânsă, în detrimentul unei petreceri. Se evită stresul unei noi petreceri pe care trebuie să o organizezi și nu în ultimul rând este mai ok și pentru părinți și pentru bebeluș. Și așa în primele luni de viață sunt multe nopți nedormite. Dar, dacă se dorește sărbătorirea cu fast, printr-o petrecere este alegerea părinților.
A doua zi, în popor s-a împământenit obiceiul ”Scoaterii din mir”, un obicei prin care nașii vin acasă la copil și îi fac prima băiță din viața lui de creștin. Este un obicei ce nu ține de partea creștină, ci mai mult de tradiția împământenită în rândul oamenilor. Aici, depinde de cum discută părinții cu nașii – se poate face o băiță efectivă, sau se poate face o băiță simbolică, prin care nașii șterg copilașul pe frunte, după urechi, la gât, pe piept, la subțioară, pe spate, pe piciorușe. Ar fi de preferat să se pună în cădiță doar petale de trandafir sau altfel de flori, eventual busuioc. Banii nu au ce căuta în cădiță – dacă te gândești doar la microbii de pe ei te apucă durerea de cap.
Nașii trebuie să fie pregătiți pentru această nouă întâlnire cu bebelușul. Fiecare după cum consideră, dar nașii trebuie să se gândească ca la un ajutor oferit micuțului. Noi am ales să mergem pe hăinuțe pentru bebeluș, un unguent pentru iritațiile de funduleț, un gel de duș, jucării care să liniștească bebelușul cu melodii line, pamperși. Dar, repet fiecare dintre nași caută să ofere un prim ajutor micuțului. La noi, pe toată perioada îmbăierii, lumânarea de la botez a fost aprinsă.
După băiță de cele mai multe ori copilașul se cufundă într-un somn adânc și doar foamea și un pampers murdar îl mai trezesc. Dar, dincolo de toate lucrurile de oameni mari pe care trebuie să le avem în vedere, atunci când suntem nași, trebuie să ne gândim în primul rând la ce este mai bine pentru bebeluș. Dincolo de lucrurile care sunt cumva obligatorii pentru Slujba Botezului, restul trebuie să fie adaptate astfel încât să nu agităm mai mult decât trebuie bebelușul.
Nașii trebuie să știe că atunci când acceptă să boteze un copil, cele mai importante lucruri care contează sunt cele ce țin de partea spirituală. Pentru că nașii nu vor fi alături doar în zilele Botezului, ci toată viața lor. Practic, nașii trebuie să fie alături de viitorul copil preșcolar, de viitorul adolescent, de viitorul student, dar și de viitorul om matur. Pentru că, dincolo de atribuțiile fizice, nașii au cu mult mai multe obligații spirituale. Ei se leagă pe viață de noul născut și alături de părinți trebuie să îl crească frumos și creștinește.