Batrânii spun despre căsnicie că, uneori, este precum lozul în plic. Unele căsnicii sunt câștigătoare, iar altele, din păcate, necâștigătoare. Și asta, nu neapărat din cauza celor doi parteneri, ci mai mult datorită factorilor externi ce pot interveni pe durata unei căsnicii. Sunt multe de discutat pe tema căsniciilor, dar nu acesta este scopul acestei postări. Chiar și din acele căsnicii eșuate, se poate învăța – și aici mă refer la actorii principali – el și ea. Mai ales în ziua de astăzi este din ce în ce mai greu să ai o căsnicie de durată și bine închegată. Și stai să te întrebi dacă nu cumva casnicia este un joc pe multe nivele?
Am fost întrebat de multe ori, care este secretul căsniciei noastre, a mea și a Simonei. Dacă lumea se aștepta la o rețetă a succesului, mă tem că le-am înșelat așteptările. Pentru că, din păcate nu există o rețetă secretă pentru o căsnicie fericită – aici depinde de temperamentul fiecăruia dintre soți, de modul lor de a se raporta la celălalt, de punctele comune pe care le au cei doi și poate de felul în care știu să lase de la ei pentru celălalt. Dar, cel mai mult pentru trăinicia unei căsnicii contează modul în care cei doi știu să tragă în aceeași direcție. Despre asta este vorba într-o căsnicie – despre punctul comun spre care trag împreună cei doi.
Dacă vreți, căsnicia este un joc pe multe nivele, în care pentru a fi declarați câștigători trebuie să depășim mai multe obstacole. Asta pentru a trece la nivelul următor. Iar dușmanii cei mai mari din acest ”joc” sunt: rutina, pierderea respectului pentru celălalt, pierderea încrederii în celălalt și nu în ultimul rând pierderea dragostei în celălalt. În fiecare etapă a căsniciei dintre cei doi soți, există momente de cotitură, care pot fi asociate foarte ușor cu nivelele unui joc interactiv. La început totul este roz bombon – imediat după căsătorie ești doar tu cu persoana iubită, urmează săptămăna de miere, apoi anul în care vă bucurați de toate lucrurile din lume, doar voi doi. După urmează copilul sau copiii care întregesc familia. Dar toate astea sunt presărate și de momente grele ale căsniciei care, după ce au fost trecute, ne fac să ajungem la nivelul superior al ”jocului” nostru.
Sunt câteva reguli pe care noi doi le respectăm. Poate le știți și voi, dar la noi se pot sintetiza astfel:
- Petrecem mult timp împreună – de când ne știm ne place să rezolvăm foarte multe din treburile noastre împreună. Mulți dintre prietenii noștri și chiar din rudele noastre nu înțeleg de ce ne văd în majoritatea timpului împreună. În cazul nostru acest lucru a dus la consolidarea relației noastre și a cuplului nostru.
- Ne implicăm cât se poate de mult în relație – în fiecare zi ne place să fim implicați. Să nu îl lăsăm doar pe celălalt să lase de la el. Iar implicarea înseamnă să îl respecți pe cel de lângă tine, să încerci să îi iei cât mai mult din grijile de zi cu zi.
- Nu uităm ce ne-a atras la cel de lângă noi – și aici nu mă refer la acele lucruri plăcute de care ne-am îndrăgostit. Mă refer mai degrabă la acele lucruri care ne fac să fim diferiți unul de celălalt. Și nu uităm că acele lucruri ne completează – practic ne-am îndrăgostit de cel de lângă noi în tot ceea ce reprezinta el/ea pentru noi.
- Comunicăm foarte mult – amândoi vorbim mult. Nu am putea să stăm tăcuți și supărați unul pe altul mai mult de 5 minute. Și asta pentru că ne place să vedem ce are celălalt pe suflet. Și așa aflăm cu ce îl putem ajuta ca să iasă din dilemele pe care le are. Dacă am avut ceva ce ne-a deranjat la celălalt am discutat despre aceste lucruri. Pentru că dacă ne interiorizăm, cel de lângă noi nu va ști unde greșește.
- Problemele nu au tot timpul o rezolvare – ne ghidăm după un principiu al bunicului meu ”o problemă are cel puțin două rezolvări, ori se poate rezolva, ori nu se poate rezolva”. Dacă o problemă nu poate fi rezolvată, lăsăm timpul să treacă. Și de cele mai multe ori rezolvarea vine de la sine. A nu se înțelege că nu ne batem capul, ci atunci când nu stă în puterea noastră să rezolvăm, lăsăm timpul să rezolve.
- Ne surprindem cât mai des posibil – ne place să ne surprindem prin mici lucruri pe care le facem unul pentru altul. Și micile dovezi de dragoste sunt cele mai frumoase. Nu mă refer la cadouri, mă refer la micile gesturi și micile surprize pe care le poți face – fără să te coste o avere.
- Nu am fugit de cel de lângă noi – atunci când au fost momente grele în căsnicia noastră, am stat unul lângă altul. Pentru că la biserică, în fața lui Dumnezeu, am promis că vom fi unul lângă altul și la bine și la greu. Sudarea unei relații trainice se face în momentele grele și nu în momentele de fericire, când totul este roz. Cele mai puternice relații sunt cele ale oamenilor care au știut să rămână unul lângă altul, atunci când au fost probleme de sănătate, sau probleme de orice fel.
- Suntem corecti unul față de altul – mă refer la acea corectitudine pe care o relație trainică trebuie să se bazeze. Cu alte cuvinte, știm ce avem acasă și nu uităm de ce suntem împreună cu cel de lângă noi. Ne ghidăm și după principiul ” ce ție nu îți place, altuia nu-i face”. Și ne este tare bine așa cum suntem.
- Avem credința că nu am ajuns împreună întâmplător – relația noastră a avut multe momente de cotitură. Dacă nu aveam credință și încredere că acolo unde noi nu putem să ne rezolvăm problemele, intervine Dumnezeu, probabil că de mult eram încă un cuplu ce a eșuat în jocul numit căsnicie. Dar, din fericire, în fiecare zi simțim binecuvântarea lui Dumnezeu în căsnicia noastră și în viața noastră.
- Suntem naturali unul cu altul – nu avem ascunzișuri. În fiecare zi a vieții noastre suntem sinceri unul cu altul și nu în cele din urmă nu uităm sentimentele pe care le avem unul pentru altul. Adică, astăzi ne iubim la fel de mult ca ieri, dar și la fel de mult ca mâine.
Veți ști dacă aveți o căsnicie/relație fericită atunci când vă veți uita în ochii celui de lângă voi și aceștia vor fi sinceri. Iar la bătrânețe, veți ști că ați format un cuplu cu cel de lângă voi dacă, atunci când veți ieși la plimbare, vă veți sprijini bătrânețile unul de altul. Iar roadele căsniciei voastre vă vor urma exemplu și îi veți vedea fericiți lângă alesele/aleșii lor. Atunci veți avea confirmarea că ați avut o căsnicie fericită și că ați fost buni părinți. Atunci veți ști că ați ieșit câștigători din ”jocul” căsniciei. Sau că ați fost printre cei ce au câștigat jocul și sunt fericiți și împliniți.
Nu uitați că ” O căsătorie de succes este un edificiu care trebuie reclădit în fiecare zi” – Andre Maurois. Și că ” toate nunțile sunt la fel, dar fiecare căsnicie este diferită” – John Berger. Așa că faceți ceea ce simțiți că este mai bine pentru trăinicia căsniciei voastre. Nu există rețete universal valabile de urmat pentru a avea o căsnicie fericită. Ci poate doar anumite tipare ale unei căsnicii fericite. Dar, fiecare trebuie să își personalizeze căsnicia pe baza temperamentului celor doi soți.