Creativitatea excesiva dăunează sănătății

Iubesc oamenii creativi. Îi iubesc pentru că, de fiecare dată te surprind într-un mod cât se poate de plăcut. Sunt acei oameni care îți pot spune despre negru că este cea mai frumoasă culoare din lume. Mă refer la acel gen de oameni creativi care îți prezintă dramele în culori pastelate. Creativitatea lor se duce în locuri nebănuite. Sincer, dacă aș putea aș vrea să intru în creierul unui astfel de creativ – să văd dacă circomvuluțiunile lui sunt ca și ale mele. Sau sunt accesorizate cu norișori roz și curcubee frumos pastelate. Pentru că altfel nu îmi pot explica unele reclame ce apar în ultima perioadă. Uneori creativitatea excesiva dauneaza sanatatii.

Creativitatea excesiva dauneaza sanatatii

Sursa foto: romaniancopywriter.ro

Recunosc, la un moment dat am avut și eu puseuri de creativitate dusă la extrem. Găseam tot felul de soluții frumos ambalate la probleme cât se poate de serioase. Și da, uneori creativitatea în exces dăunează grav sănătății. Pentru că, după ani de gândit creativ, tu vezi lumea doar în culori deschise. Și orice lucru, sau întâmplare serioasă, tinzi să îl/o duci înspre propria ta interpretare creativă. Creativitatea îți și complică viața. De ce? Pentru că, la un moment dat nu vei fi mulțumit de creativitatea ta. Și te vei întoarce iar și iar asupra lucrurilor, până când vei ajunge la concluzia că nu îți mai plac deloc.

Am lucrat și încă lucrez cu foarte mulți oameni creativi – plăcerea meseriei pe care o am. Creativitatea nu se găsește la magazin să o cumperi. Dacă o antrenezi o poți duce la un nivel foarte ridicat. Și bineînțeles dacă ești lăsat să îți pui în valoare creativitatea. Împreună cu o parte din oamenii aceștia creativi lucrez zi de zi – și luăm lucrurile de la o idee și o ducem până la stadiul final. Fie că vorbim despre scripturi, fie că vorbim despre spoturi, sau despre campanii gândite într-un mod creativ, zilnic ne punem creativitatea la contribuție. Dar, uneori suntem forțați să ne întoarcem, iar și iar la creațiile noastre – pentru că, modul în care gândim noi, nu coincide cu modul în care gândește beneficiarul creativității noastre. Creativii gândesc într-un mod pe care nu toată lumea îl înțelege. Și da, prea multă creativitate dăunează grav sănătății.

Un creativ va pune inimă și suflet în toate creațiile sale. El își lasă o parte din sufletul lui în fiecare creație. Fie că vorbim de branding, fie că vorbim despre spoturi, content, sau orice altă creație. Și în momentul în care, beneficiarul, clientul nu este mulțumit de ceea ce a ieșit, creativul se întristează. Pe de o parte pentru că nu a reușit să se facă înțeles, pe de altă parte pentru că efortul său nu este răsplătit. Nu este ușor să fii creativ și mai ales nu este ușor să te remontezi după creații nereușite, din punctul de vedere al clientului.

Dacă vreți să înțelegeți un creativ, încercați să observați joaca unui copil, fără să îl întrerupeți. Veți observa că de cele mai multe ori, copilul, în joaca lui, va găsi o altă abordare creativă a lucrurilor, abordare la care noi, adulții, nu ne-am fi gândit. La finalul jocului, atunci când creația copilului este aproape gata, mergeți și spuneți-i că nu e bine cum a făcut. Veți observa că fața copilului se va întrista și va refuza să se mai joace. Pentru că, el a pus suflet în joaca lui. Așa și creativii – se joacă cu fiecare lucru ce iese din mâna lor. Și pun suflet.

Creativitate în exces dăunează grav sănătății, dar lipsa ei aduce instalarea tristeții. Ce-ar fi lumea asta fără oamenii creativi (și aici mă refer la toți cei care au adus sau aduc frumusețea în fața noastră) ? Probabil că ar fi mai tristă. Lumea ar fi fost mai puțin colorată fără pictorii renumiți; descoperirile și invențiile nu ar mai fi fost posibile fără inventatori. Noi am fi fost mai triști fără cântăreți și compozitori, fără actori. Iar dacă vă uitați la mediul înconjurător veți observa că cel mai mare creativ este Divinitatea.

Creați creații creative – nu vă speriați că la un moment dat creativitatea în exces dăunează grav sănătății. Acel moment poate fi transformat și el într-o altă creație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.