Alegeri și divizare sau despre România

În viață fiecare dintre noi facem alegeri. Unele mai bune, altele mai rele, în funcție de inspirația pe care o avem la momentul luării deciziilor. Nu de fiecare dată alegerile noastre sunt pe placul celor din jurul nostru. Uneori poate că nu sunt nici pe placul nostru. Dar sunt alegerile noastre și trebuie să fim conștienți că nimeni altcineva nu a ales în locul nostru. Cu alte cuvinte este vorba despre alegeri si divizare sau despre Romania.

Alegeri si divizare sau despre Romania

Weekend-ul acesta au fost alegerile, prilej de dezamăgiri, de lupte cu dușmani reali sau închipuiți. A fost momentul în care au fost foarte mulți nemulțumiți de alegerile altor români. Fiecare a pus etichete celor care nu au votat ca ei. Și s-a uitat că într-o democrație majoritatea alege. Chiar dacă alegerile nu sunt conforme cu propriile noastre opțiuni. Tot aseară au început vorbele grele la adresa celor care și-au exprimat un anumit vot înspre una din părți. Chiar dacă jignirile acestea s-au dus poate și către o parte dintre rudele noastre. Fiecare dintre noi poate că încă mai are rude în mediul rural și care poate și-au exprimat o opțiune contrară cu a noastră.

Dar, un lucru este posibil să se fi uitat aseară. Că indiferent de cine ne conduce, dacă vrem să schimbăm ceva în bine, de la noi trebuie să plece. Și nu de la alții. Altfel, personal nu văd diferența între noi, cei care ne-am exprimat un vot și așteptăm să vină schimbarea și oamenii care, deși erau înconjurați de ape, așteptau să vină pompierii să le scoată apa din case. Și noi și ei avem o trăsătura comună – așteptăm ca rezolvarea să vină de la alții și nu de la noi. Uităm că fiecare dintre noi poate schimba societatea prin propriul exemplu. De la locul de muncă și până la cum ne comportăm în viața de zi cu zi. Dincolo de alegeri.

Alegerile de ieri au arătat încă odată că poporul român este dezbinat în tabere din ce în ce mai multe. Chiar dacă au fost români cu opțiuni diferite de ale noastre, sunt tot români. Îmi aduc aminte că de 1 decembrie eram foarte mulți români. Și în bucuria noastră eram fericiți. Oare patriotismul nostru a căzut la doar 10 zile diferență? Sau pe 1 decembrie era fain să pozăm în patrioți? Din ce știu patriotismul înseamnă să îți iubești țara. Cu bune și cu rele. România nu trebuie iubită doar cu oameni care ne plac nouă și care sunt în consens cu noi.

Partea tristă a alegerilor de aseară este că riscăm să ajungă la conducerea țării o serie de oameni certați cu legea. Aici, într-adevăr avem o problemă. Pentru că, din păcate, acești oameni nu ar trebui să poată ocupa funcții de conducere în fruntea țării. Indiferent de cum îi cheamă, indiferent din ce partid fac parte. Dar, lucrul acesta poate că tot în spinarea noastră cade. Dacă reușeam să vorbim cu mai mulți prieteni de-ai noștri și se prezentau mai multe persoane la vot, poate nu se ajungea aici.

Acum vreau să vă mai întreb un lucru. Vă place confortul casei voastre? Sunteți mulțumiți de starea voastră actuală, din toate punctele de vedere? Sunt două metode de manipulare și de distragerea atenției. Una dintre ele constă în oferirea unui confort pe care fiecare dintre noi îl acceptă. Nu-i așa că dacă noi și familia noastră este mulțumită restul lucrurilor nu mai contează? Puteți să fiți sinceri. Sau nu. Și confortul vine de cele mai multe ori și cu neimplicarea în problemele altor români, atât timp cât nu ne afectează pe noi.

A două metodă de manipulare se referă la oferirea de credite, îndatorarea populației. Pentru că, de cele mai multe ori, oamenii cu datorii se concentrează strict pe stingerea datoriilor și nu pe alte probleme de țară. Din păcate, prin cele două metode, aflate în antiteză, se adoarme simțul civic și dorința de a te implica mai mult decât interesele tale personale.

Alegerile de aseară au demonstrat din nou că românii sunt dezbinați și că ne pricepem de minune la ” să moară și capra vecinului”. Poate totuși cu timpul noii românii vom învăța să ne respectăm unul pe altul. Chiar dacă avem păreri și opțiuni diferite. Cine poate spune ale cui păreri și opțiuni sunt bune?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.