Oare exista romani care in trista lor existenta sa nu fi apelat la un credit bancar, sau macar la serviciile unei unitati bancare? Probabil ca nu – asta poate ca poporul roman a fost vaduvit zeci de ani de posibilitatea de avea tot ce si-au dorit, iar atunci cand bancile au oferit conditii flexibile pentru creditare au navalit pe usile lor. Putini dintre noi am stat si am analizat ce anume se ascunde in spatele contractelor de creditare, ce este scris cu litere de-o schioapa. Bucurosi ca putem sa avem un confort pe care nu ni-l puteam permite altfel am ales cu zambetul pe buze sa ne indatoram pentru o perioada mai mica sau mai mare de timp.
Personal am trecut prin multe experiente cu sistemul bancar romanesc, ajunsesem la “performanta” de a avea 3 credite simultane. Totul era perfect, lumea era a mea si nu m-am gandit nici o clipa la perioada de rambursare. Nu am luat in calcul comisioanele si dobanzile pe care trebuie sa le platesc, era important faptul ca in momentul respectiv aveam bani lichizi. Ce a urmat mi-a indoiat sira spinarii – dupa un calcul simplu facut la finalul imprumutului am vazut ca am dat de 2 ori suma imprumutata.
Tinerele familii nu au in ziua de azi sansa sa isi ia un apartament decat prin credit ipotecar. Putini se gandesc ca se indatoreaza pe o perioada de 30 de ani, unii dintre noi probabil ca ne vom pierde pe drum – atunci creditele vor fi preluate de mostenitori. Si uite asa pe un credit ipotecar platesc 2 generatii diferite. Atunci cand iti faci calculele, vezi ca sumele rambursate la final concureaza serios cu o vila de vila. Daca tinerii au mai avut norocul sa ia creditul si in perioada de boom imobiliar sunt si mai “norocosi”.
Iar daca vrei sa obtii conditii mai bune din punct de vedere al dobanzilor si comisioanelor, banca iti spune cu zambetul pe buze ca nu se poate. Dar oare chiar asa este? Clientii bancilor nu au si drepturi ? Fiecare banca are propriile comisioane si dobanzi ascunse, pe care le vezi in perioada derularii creditului. Iar daca ai de gand sa faci ceva in sensul acesta trebuie sa te gandesti de doua ori daca poti suporta costurile unui proces.
Dar uite ca omul din Focsani care a obtinut micsorarea ratelor a avut curajul sa lupte cu hotia unora dintre institutiile bancare. Exemplul lui ar trebui luat de toti cei care vor sa nu fie luati de prosti de banca, chiar daca uneori succesul unui proces nu este sigur. Dar macar asa bancile se vor invata sa nu mai trateze clientii ca pe niste cifre sau dosare.
Ganditi-va un pic la cat de multi bani castiga bancile din afara, pe spinarea fiecarui creditat. Si guvernantii nostri nu se sinchisesc de faptul ca acesti bani puteau sa ramana in tara si nu sa se duca in conturile umflate ale bancherilor. Prostimea plateste.
Sfat: inainte sa luati un imprumut faceti toate calculele si vedeti daca reprezinta o oportunitate pentru voi, sau daca va avea un efect de subjugare.