Un zâmbet pe zi pentru o viață sănătoasă

Viața este prea scurtă și prea complicată, pentru a fi tratată tot timpul în serios. Tocmai de asta este bine ca tot timpul să avem măcar un zâmbet pe zi. Și spun asta pentru că, din ce am observat eu, prin periplurile mele în diverse locuri din Iași, oamenii cei mai faini și cei mai sănătoși sunt cei ce au un zâmbet pentru fiecare persoană pe care o întâlnesc. Dacă veți sta și veți observa oamenii ce zâmbesc natural trec mai ușor peste obiecțiile celorlalți. Doctorii ar trebui să recomande tot timpul un zâmbet pe zi pentru o viață sănătoasă.

Un zâmbet pe zi pentru o viață sănătoasă

Sursa foto: www.catchy.ro

Pentru a zâmbi avem nevoie de 17 mușchi de la extremitățile gurii dar și din apropierea ochilor. Dar, dacă ne gândim că zâmbetul stimulează creierul să producă edorfină și să ne dea o stare de bine. Zâmbind uităm de durerea fizică sau emoțională, sau măcar o ameliorăm. Da, știu, în România este greu să zâmbești, dar nu imposibil. Încercați să fiți cu zâmbetul pe buze cât mai mult timp și veți avea surpriza ca, la un moment dat, să vă surprindeți zâmbind fără să vă dați seama. Să fiți acei oameni veseli pe care toată lumea caută să îi aibă în preajmă. Pentru că zâmbetul și râsul este contagios, iar uneori poate fi pansament pentru orice rană fizică sau sufletească.

Un studiu realizat de cei de la Universitatea de Stat Penn a scos la iveală că oamenii care zâmbesc crează imaginea unor persoane mai plăcute, mai politicoase. Nu ne costă nimic ca dimineața să ne trezim cu zâmbetul pe buze, cu o stare de bine, fără stresul timpului. Pare imposibil la un moment dat, dar din experiență vă spun că se poate realiza. Veți observa că, dacă veți începe ziua zâmbind, la finalul ei, vă veți simți mult mai odihniți și mai plini de viață.

Păstrați-vă zâmbetul pe toată perioada unei zile și veți observa că veți începe să schimbați stări de spirit. Veți întâlni oameni supărați care, atunci când le veți zâmbi, își vor descreți frunțile. Veți vedea că oamenii cărora le zâmbiți sunt mai amabili cu voi, atunci când interacționați cu ei. Colegii voștri dacă au o zi ”neagră”, plină de nereușite, se vor mai detensiona de la un zâmbet pe care îl primesc. Toate astea le puteți obține cu un zâmbet.

Am mai spus-o și o repet – de la copii avem multe de învățat – iar despre zâmbet am putea lua adevărate lecții de viață de la ei. Păi ați văzut voi un copil sănătos, care să stea trist mai mult decât câteva minute? Până și copiii afectați de o boală grea zâmbesc. Este modul lor natural de a privi viața – oricât de grea ar fi ea și oricât de plină de lipsuri. Un zâmbet al unui copil îți transformă o zi proastă în una excepțională. Oricât de încruntați și reci ar fi oamenii mari, în fața unui copil zâmbitor își vor schimba atitudinea la 180 de grade. Pentru că forța unui zâmbet este mult prea mare ca cinvea să îi poată rezista.

Un zâmbet pe zi aduce multiple beneficii, tuturor. Și asta nu o spun eu, ci studiile realizate pe acest subiect. Dacă nu știați:

  1. Zâmbetul este contagios – sunt sigur că ați observat că atunci când zâmbiți cuiva, vi se întoarce de cele mai multe ori cel puțin un zâmbet. Dacă într-o cameră intrați zâmbind, veți observa că oamenii din încăpere vor începe și ei să zâmbească. Așa că zâmbiți – e greu să nu fiți fericiți dacă zâmbiți
  2. Oamenii zâmbesc – asta cred că am uitat noi – că zâmbetul este uman și nu este o stare pe care trebuie să o importăm de undeva. Este în noi și îl avem din momentul nașterii. Priviți bebelușii când dorm și vă veți da seama că zâmbetul este o stare naturală a noastră. Pe care, uneori, pe parcursul vieții uităm că o avem. Dar o reputem readuce în comportamentul nostru normal.
  3. Zâmbetul este de mai multe tipuri – oricât de mult am vrea să întâlnim doar oameni cu zâmbete sincere este imposibil. Și asta pentru că sunt mulți oameni care au uitat cum este să zâmbești și acum reînvață. Până și un zâmbet artifical se poate transforma într-unul sincer, dacă posesorul lui va continua să zâmbească. Așa că și acei oameni care au un rânjet în colțul gurii sunt pe drumul cel bun. Dacă va exersa va ajunge la un zâmbet sincer.
  4. Zâmbetul are efect pozitiv asupra stării noastre de sănătate. Ați încercat ca atunci când vă doare ceva să zâmbiți? Zâmbind ajutăm organismul. Este demonstrat că un zâmbet reduce stresul, îmbunătățește circulația sângelui și ajută sistemul imunitar să lupte cu infecțiile. Așa că zâmbetul poate fi un medicament pe care să nu îl luăm de la farmacie. El poate fi eliberat și fără rețetă.
  5. Zâmbetul este mai des întâlnit la femei – dap, se pare că în situațiile tensionate, doamnele de lângă noi au tendința de a schimba starea printr-un zâmbet. Cum credeți că a fost ademenit Adam să mănânce din măr? Probabil că tot printr-n zâmbet :). Puterea unui zâmbet pe fața unei femei poate fi devastatoare. Bineînțeles în starea de bine.
  6. Zâmbetul aduce fericirea în căsnicii – atunci când soții își zâmbesc nu mai au timp să discute în contradictoriu, iar situațiile tensionate se rezolvă mult mai ușor. Și iubirea poate fi păstrată mult mai ușpor dacă între cei doi se face schimb de zâmbete – cât se poate de des. Zâmbind și o observație este primită mai bine de către cel căruia i se face observația.

Așa că terapia prin zâmbet poate schimba multe dintre stările pe care le experimentăm în fiecare zi. Și o spune un om care a fost taciturn mult timp din viața lui. Dar, de când am descoperit efectul unui zâmbet asupra stării mele generale, am ales să zâmbesc cât se poate de des. Nu am nimic de pierdut – nici măcar un zâmbet. Încercați și veți vedea că am dreptate. Zâmbind veți trece mai ușor prin momentele grele ce sigur vor apărea în viață. Dacă veți zâmbi timp de 21 de zile, zâmbetul va intra în comportamentul vostru natural.

” Nu lăsa să treacă timpul/Fără să zâmbești!/Tristețea îți schimbă chipul/ Și îmbătrânești./Zâmbind mai des în viață,/Vei fi mai sănătos./ Când ai zâmbet în față,/ Ai și un chip frumos./ Așadar zâmbește!/ Zâmbește tot timpul!/ Că te-ntinerește/ Și-ți luminează chipul” – Dumitru Delcă – Zâmbetul întinerește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.