Tinerii pleaca in afara

Sincer m-am saturat sa aud in stanga si in dreapta tineri care vor sa emigreze. Pe de o parte ii inteleg, ca se gandesc la un viitor mai bun pentru ei si pentru familiile lor. Dar pe de alta parte nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca e o dovada de lasitate – sa fugi atunci cand dai de greu in alte tari. Oare de ce din tinerii care se gandesc sa plece din tara, nu s-a gandit unul sa incerce sa faca ceva de aici. Mai vezi si tinerii de pe bancile liceului ca imediat dupa ce iau Bac-ul se gandesc sa emigreze – pentru ca in tara este greu sa reusesti. Deja este un lait-motiv al tinerilor – numai occidentul imi poate asigura viitorul. Cred ca este si efectul de turma – unde se duce unul mai devreme sau mai tarziu se duc toti.
Pentru tinerii cu dorinte de emigrare vreau sa adresez urmatoarea intrebare: Oare parintii nostri pe vremea lui Ceausescu aveau salarii uriase si traiul nu era greu? Cred ca putini mai stiu prin ce chinuri au trecut parintii nostri, dar au ramas in tara si au luptat pana la capat si inca mai lupta. Nu au fugit din tara la prima greutate aparuta.
Eu unul am trecut prin perioade foarte dificile, in care a trebuit sa traim 2 oameni dintr-un salar si un ajutor de somaj. Dar niciodata nu m-am gandit sa plec in afara, nici macar nu am fost tentat. Pentru ca si aici in tara daca ai rabdare reusesti.
Stiu ca vor fi multi care ma vor ataca spunand ca nu sunt constient, ca tara se duce de rapa, ca tinerii nu sunt sprijiniti, dar pe toti acestia vreau sa ii intreb ce anume au facut ei pentru a redresa situatia aceasta.
Economia se duce de rapa – nu numai la noi, dar poporul roman are ceea ce nu au alte popoare – spiritul mioritic si cel tragic. E greu peste tot in lume si aici as da ca exemplu Grecia unde situatia e de-a dreptul disperata. Totusi tinerii lor nu pleaca in afara ca romanii. De ce?
Si ce ma dispera si mai tare sunt acei tineri care pleaca si dupa ce se vad pe meleaguri straine uita de unde au plecat si incep sa atace Romania si sa fie scarbiti de ce se intampla aici. Pentru acestia am sa le transmit un singur lucru – trebuie sa fiti rascunatori Romaniei doar si pentru ca parintii vostri aici s-au nascut si aici v-au educat. Mai mult in Romania v-ati scolit si ati acumulat toate informatiile pentru care acum primiti un salar foarte bun. Tot aici in Romania de care va este scarba multi dintre voi ati trait un numar de ani si Romania nu v-a aruncat asa cum faceti acum.
Tinerii din Romania pleaca si lasa tara unde au crescut in urma. Oare peste ani vor intoarce capul in urma sa isi vada parintii garboviti de batranete?

14 comentarii pentru articolul “Tinerii pleaca in afara

  1. Romania este o turma fara pastor, iar mioritele de capul lor se ratacesc (la propriu si la figurat). A lupta in Romania pentru un bine care iti este furat mi se pare masochism, pentru ce? Sunt perfect de acord ca trebuie sa muncesti pentru fericirea ta, dar lupta sa fie corecta sau macar sa ai posibilitatea sa o egalizezi cat de cat. Si o sa-ti accept punctul de vedere numai in momentul in care vei trai o vreme in strainatate. Abia atunci intelegi si vezi cu adevarat diferentele. Nu iti imagina ca aici sunt “covrigii cu caini in coada”, nu incerc sa propovaduiesc ideea asta. Si in strainatate ai multe de indurat si cand nu-ti auzi limba luni de zile sau ani de zile doare. Dar cand te intorci in tara si vezi diferentele ajungi sa accepti durerea asta mai mult ca un junghi care apare din cand in cand :P.

    Sa-ti mai spun ceva, eu vreau sa ma intorc in Romania, dar doar atunci cand as avea puterea sa schimb ceva, nu doar sa ma afund incet si sigur in noroi.

    Inteleg sa nu fii de acord cu cei care critica Romania (din interior sau din afara conteaza mai putin) daca acele critici ar fi neindreptatite. Dar de cele mai multe ori sunt. Si daca inchizi ochii si canti nu mi-e frica de bau bau sa stii ca bau-bau nu dispare :P.

  2. Ai dreptate in unele privinte, dar in momente de criza o tara are nevoie ca tinerii de valoare sa ramana in tara si sa aduca un plus de forta si solutii. E firesc sa cauti fericirea financiara in alte tari si sa te uiti cu un ochi critic la tara care ti-a dat posibilitatea sa devii ca individ ceea ce esti.
    Iar despre bau-bau nu inchid si spun ca mi-e frica de el ci vreau sa ma lupt cu el si doar atunci cand ma voi simti invins voi alege sa plec in afara in cautarea fericirii financiare.
    Pana atunci voi fi din putinii tineri care vor alege sa ramana in tara chiar si atunci cand este greu.
    Cat despre experienta mea in strainatatea o am, doar ca nu directa. Am chiar in familie persoane care au plecat in afara si nu au avut tocmai experiente placute. Iar diferentele dintre Romania si alte state sunt evidente, dar doar din nesansa noastra de a fi condusi multa vreme de comunistii rosii sau cei de acum.
    Romania nu este reprezentata doar de politicieni, ci in cea mai mare parte este reprezentata de oamenii de rand. Si multi dintre acesti oameni de rand sunt niste valori.
    A nu fi de acord cu politicienii indiferent de culoarea politica este un lucru cat se poate de normal, dar a generaliza o parere la nivelul intregului popor mi se pare exagerat.

  3. Am zis de frica de bau-bau pentru ca e un cantec pentru copii si o sa trebuiasca sa le inveti :).
    O sa-ti mai dau un argument pentru care am ales sa plec din Romania. Nu vreau sa-mi cresc copiii in Romania si apoi sa-mi reproseze ca de ce nu am plecat cand am avut posibilitatea. Si in plus vreau sa-mi cresc copiii departe de toate non-valorile promovate pe degeaba dar pe bani multi. Si o sa dau aici doar cateva exemple de emisiuni low-iq cu aderenta destul de mare la public: un show pacatos sau ddd.

    Tu traiesti in Iasi si te-ai plimbat destul de mult prin tara ca sa-ti dai seama ca Iasi-ul este un oras unde inca s-a mai pastrat o doza de decenta. Dar in momentul in care te afunzi in orasele mitice (in general cele care graviteaza in jurul Bucurestiului) se pierd multe valori care fac o comunitate sa fie societate. Poate ca si asta a contribuit la convingerea mea de a pleca si a ta de a ramane.

    Nu trebuie sa vezi plecarea ca pe solutia unui esec in tara. Eu n-am plecat pentru ca nu-mi puteam face cariera in Romania. Iar salariul pe care il primeam in Romania era destul de mare (e suficient sa spun ca era mai mare decat salariul parintilor mei pus cap la cap). Pentru mine plecarea in strainatate a fost un pas inainte, nici o victorie nici consolarea unei infrangeri iar la momentul respectiv a parut alegerea normala.

  4. am sa imi exprim si eu opinia cu acordul tau. Intr-adevar e lasitate atunci cand vrei sa fugi de greutati. Te contrazic insa la faptul ca Romania ar fi condusa de noi, “gloata”. Tara e condusa de “cei de sus, de la putere”. Iar daca ar fi sa poata face cineva ceva cu adevarat important si cu efect, nu am fi noi astia tineri, lipsiti de resurse de orice gen, ci tot cei cu posibilitati, cei din mediul privat, cu un cuvant cu greutate. Daca ei nu se implica, nu cauta solutii, nu vor sa investeasca, noi, simpli cetateni nu vom reusi niciodata sa schimbam ceva. Nu ai vazut ca nici greva nu stim sa facem? A fost penibil…si am avut si noi ocazia in sf sa ne “rasculam”. De asta nu se schimba nimic in tara asta…E f adevarata zicala care se potriveste ca o manusa romanilor “Lasa bai ca merge asa”. De asta as opta pentru a pleca in afara. Si nu ar fi doar un motiv financiar cel care m-ar alunga. Ci si unul de trai decent: dreptul la SANATATE (care in romania ti-l fura cu nesimtire crasa), la salariu, pensie, educatie, civilizatie. Nicaieri nu e usor, asa cum ai zis si tu legat de situatiile prin care au trecut rudele plecate in afara, oriunde te lupti, insa macar poate in alte tari (si nu am sa mentionez italia, spania ..cele de “duzina” deja) ai sa simti ca totusi esti mai respectat. Cat despre prieteni, vorba romaneasca, spiritul mioritic, crede-ma ca viata iti rezerva momente de despartire si de unul si de altul la un moment dat. In ceea ce priveste ratacirea religioasa, atunci cand il iubesti pe Dumnezeu, il porti in suflet oriunde, nu te mai desparti de el. Dovada, sfintii apostolii si altii care au propovaduit peste tot in lume. Eu una am avut de 2 ori ocazia de a pleca, insa nu am facut-o tocmai din speranta si increderea ca voi reusi si in Romania. Insa …recunosc ca momentele de dezamagire sunt dese 🙁

  5. Ce anume au facut tinerii pentru tara asta? Au venit cu un proiect de imbunatatire a vietii din Romania? Eu unul nu stiu de nici un tanar care sa vina cu o solutie. Ne place sa ne complacem si asteptam sa rezolve altul problemele existente.
    A te duce zi de zi la munca si a munci ca robotul nu este o solutie de a ajuta tara asta.
    A pleca in afara e o solutie, dar nu o rezolvare.
    Ai dreptate in ceea ce priveste sanatatea, dar te-ai gandit ca din cauza emigrarii medicilor in afara nu are cine sa te vindece atunci cand esti bolnav?
    Cat despre salariul, intr-o perioada de criza trebuie luate masuri de criza. Nu zic ca nu mi-a venit si mie de nu stiu cate ori sa iau un kalasnikov si sa ma duc in Guvern sa fac curatenie. Masuri de sacrificii trebuie luate.
    Cat vine vorba de educatie am mai spus si in postare ca toti tinerii blameaza sistemul educational din Romania. Ceea ce uita insa majoritatea tinerilor este ca ceea ce sunt, sunt datorita sistemului educational din Romania. In afara sistemul educational e mai bine organizat, dar mult mai superficial.
    Civilizatia apartine de noi. Iarasi vreau sa te intreb – nu ai aruncat niciodata pe jos o hartie? Sau ai reactionat atunci cand ai auzit pe cineva ca asculta manele date la maxim? Repet e specific noua romanilor sa ne plangem ca aia nu este, cealalta nu e de nasul nostru, dar nu facem nimic. Daca fiecare din noi si-ar face ordine in ograda proprie, multe din cele pe care le-ai enumerat tu s-ar rezolva.
    Comparatia cu sfintii e un pic cam fortata. Sfintii apostoli erau ghidati de duhul sfant si au ajuns la un nivel inalt de credinta si practic vorbea Duhul Sfant prin gura lor. Odata ce te departezi de cele sfinte nu mai ai aceeasi credinta. Dumnezeu nu are nevoie doar de a-l purta in suflet. Trebuie sa ii arati ca Il iubesti si nu ai cum sa ii arati altfel decat in Casa Lui.
    Poate ca suna cam fortat, dar la un moment data cei care vor ramane in tara vor fi cu mult mai castigati decat cei plecati in exterior. Va veni o vreme cand toti cei care au plecat vor dori sa se intoarca in tara, dar nu vor mai putea – se vor inchide granitele.
    Oricum la urma urmei fiecare stie ce e mai bine pentru el si familia lui.

  6. mai, uite trebuie sa recunoastem ca sunt tineri in diferite organizatii nonprofit sau pur si simplu voluntari, sau campanii facute publice chiar pe internet sau tv/radio care incearca sa schimbe ceva atunci cand vine vorba de respectul fata de natura/animale de exemplu. M-ai intrebat daca am luat vreodata atitudine cand am vazut manelisti – crede-ma ca da…si chiar si atunci cand se arunca ceva pe jos…eu una sunt o mare iubitoare a naturii. Revenind la subiect, e adevarat ca de la noi pleaca multe in schimbarea starii in care ne aflam, iar a ne complace sau lamenta e o mare greseala. Insa, unde nu suntem noi pe aceeasi lungime de unda, este faptul ca eu consider ca, oricat ne-am zbate noi sa facem ceva (asa cum am mai zis, noi astia astai tineri, lipsiti de resurse), nu vom reusi fara sprijinul si vointa celor “de sus”. Ce putem noi face, se reduce la schimbari ce le putem aplica in viata noastra individuala si a celor din jur (sot/sotie/copil/parinti/putini prieteni). Crede-ma ca oricat as incerca eu de ex sa apostrofez lumea afara sa stranga cu maturica urmele animalului lui lasate in mijlocul trotuarului, tot nu as schimba nimic, daca autoritatile, cele obligate in acest sens (si cica este o amenda pt asa ceva :)))) )nu vor lua atitudine si nu vor aplica legea; si nici tot omul are educatie sau bun simt pana la urma, oriunde in lume. La fel si in alte domenii. In sanatate, ma uimesc cum de, cu atatea cazuri grave prezentate la tv, in special cu bebelusi, nu se sesizeaza o data pt totdeauna statul!! Ca medicii buni ne pleaca in afara…e normal intr-un fel..pe ce sa munceasca in romania?? De ex.: daca esti tanar absolvent de medicina, te angajezi cu greu intr-un spital, iei un salariu de nimic, poate esti si singur si la sf. de luna dintr-un sg salariu tb platita chiria/rata la banca, intretinere, etc………Ar tb sa te multumesti si sa te complaci asa in romania, dupa ce ai facut atatia ani de studiu, atatia bani investiti in facultate, atatea nopti albe pierdute cu invatatul (totusi medicina stie toata lumea nu e o facultate usoara)…Deci, sa fim multumiti??? Sa ne gandim ca ..asta e!…..putea fi si mai rau, eventual murim de foame (sunt cazuri multe in ro). Nu cred ca ii putem condamna. Si sincer, asta nu mi se pare lasitate, ci omul isi cere drepturile in alta tara, unde chiar ii sunt respectate studiile, experienta, sau pur si simplu onestitatea, dragostea de munca, sau omenia.
    E adevarat ca in vremuri de criza poporul tb sa inteleaga si sa adopte acel spirit de solidaritate, insa ce fac “astia” de la putere acum cu noi, e prea mare bataie de joc!!!Nu mai exista respect deloc pt omul de rand si munca lui de-o viata.
    In ceea ce priveste credinta, poate intr-adevar distanta sau schimbarea nivelului de trai ar putea sa iti afecteze sentimentele sau actele religioase. Aici, dupa parerea mea ar fi poate singurul motiv real si bun pt care poate ar tb sa te gandesti atunci cand parasesti tara. Asta e valabil doar pt cei care chiar se gandesc si pun pret pe educatia religioasa. Cu toate aceasta, cred insa ca sunt inca tari in care chiar si ortodocsii inca tin traditiile si chiar au biserici crestine pe care le frecventeaza poate cu mai multa credinta si dragoste decat multi alti credinciosi din Romania.
    Sa ne bucuram insa ca noi si familiile noastre rezistam asa cum suntem, sa multumim lui Dumnezeu ca ne-a intins mana mereu si sa speram ca ne va calauzi mereu drumul vietii asa cum e mai bine pt sufletele noastre. 🙂

  7. Eu nu am zis ca trebuie sa ne multumim cu situatia existenta in tara noastra. Daca ar fi in jur de 1.500.000 de tineri care sa ceara la unison un lucru, guvernantii s-ar apleca asupra cererilor noastre. Asta e ceea ce vreau sa evidentiez – acum fiecare a ales sa plece in afara si si-a rezolvat propria lui problema.
    Cat despre ce inseamna facultatea de medicina in ziua de azi……….Cunosc fenomenul foarte bine si crede-ma eu unul nu vreau sa fiu tratat de cei care au absolvit facultatea de medicina din 2005 incoace. Acum medicina se face mai mult prin baruri si stiu foarte bine ce spun.
    Cat despre ce fac guvernantii crede-ma ca eu unul m-am saturat de ei. Mie imi este ciuda ca in 89 parintii si fratii nostri au avut curjaul sa se ridice si sa spuna ca nu mai pot, pe cand noi tinerii din ziua de azi nu avem curajul sa ridicam nici macar privirea. Acum cand tara este condusa de niste nenorociti care nu stiu cele mai elementare legi ale economiei, nu suntem in stare sa luam atitudine. Plecam din tara ca furnicile din musuroi si ne uitam in urma aruncand cu noroi.
    Nu pledez musai pentru ramanerea in tara, dar nici pentru starea generala care a cuprins Romania – plecatul in afara.
    Eu unul cunosc destul de multi tineri politicieni care se lupta pentru legi mai bune si carora le pasa de ce se intampla in tara. Sunt putini in comparatie cu cancerul politic din Romania, dar macar incearca sa faca ceva.
    Inca ceva nu stiu daca stii, dar de la 1 ianuarie 2011, buletinul biometric va fi obligatoriu in Romania. Romanii ce fac, se preocupa sa plece in afara si trateaza lucrul asta la diverse si ce e mai periculos tac. Probabil ca isi vor da seama mai tarziu, dar cine stie daca se va mai putea rezolbva ceva.
    La asta ma refer la incapacitatea romanului de a striga si de a se razvrati. La asta m-am referit cand am spus ca a fugi din tara este o lasitate.
    Repet nu sunt profet sau vizionar, dar dupa cum spui Sfintii Parinti va veni un moment in care oamenii nu se vor mai putea intoarce la casele lor.
    La cei care Il iubesc pe Dumnezeu, acesta ii ajuta.

  8. deci pana la urma, suntem amandoi de acord ca sunt tineri romani care incearca sa schimbe ceva in tara. Si ca e greu, datorita, asa cum ai zis si tu, cancerului de la putere care macina traiul poporului si nu ne da prea multe variante. Intra-devar, e dureros cand te gandesti la cate au indurat in 89 cei care si-au pierdut viata sau persoane dragi pentru o viata mai buna iar azi dansam pinguinul in strada, ca dovada de nemultumire fata de starea natiunii. Asa cum am mai zis, penibil, jenant, o sfidare la adresa celor intamplate in 89.
    In ceea ce priveste pasaportul biometric si alte semne ale viitorului prescris, sa ne ajute Dumnezeu si sa ne fereasca de ce-i mai rau. Nu stiu ce vom face atunci…..Eu una, ma inspaimant cand ma gandesc ce decizii sau sacrificii va trebui sa facem. Sa speram totusi ca mai suntem in Romania destui credinciosi care sa impiedicam aplicarea acestor masuri. Iar daca tot am ales sa ramanem in tarisoara noastra, sper sa fie intr-adevar mai bine in acele vremuri, sa fim mai protejati de ispitele care vor sa vina, iar pt cei din afara sa ne rugam sa le ajute Dumnezeu sa nu isi piarda calea credintei. Concluzia: sa incercam sa schimbam ceva in continuare, daca nu la nivel de stat, macar pt noi si fam noastre. Cat despre emigrare…..nu stiu…cum ai zis si tu: nu poti fi total impotriva, dar nici pentru. Depinde acum care sunt valorile fiecaruia. Iar cele religioase cantaresc mult in alegerile pe care tb sa le facem in viata, uneori fiind nevoiti sa trecem si peste cele medicale, educative, profesionale si cu atat mai mult peste cele financiare. Doamne ajuta!

  9. salut
    sunt plecat si eu de cativa ani buni in europa de vest asa cum au plecat atatia. initiatorul acestui articol are cred o idee nobila, aceea de a ne invita sa punem umarul la schimbare . romania nu e pe maini bune si ar fi mai potrivit sa fim cu totii prin preajma si producem cu totii schimbare. sigur nu e usor, dar intrucat stim cu totii ca ne-am simti mult mai bine acasa daca viata ar fi decenta cred ca e un argument suficient pentru a fi solidari pana la urma populatia de rand a romaniei vrea sa traiasca decent mai degraba acasa decat in strainatate. trebuie sa credem ca putem produce schimbarea.
    razvan

  10. Salutare tuturor.va scriu motivul clar de ce pleaca tinerii afara,si eu am umblat 8 ani de zile in strainatate,sunt inca tanar am 28 de ani,dupa ce am realizat ceva (apartament,masina si ceva bani)m-am gandit sa deschid o afacere mica in Romania,asa de inceput…,am venit acasa,mi-am cumparat o masina de vata de zahar,o masina de popcorn,fierbatoare pentru porumb fiert,cort pavilion,am facut o toneta,care a costat 500 de euro,foarte moderna,mentionez ca in total cu firma cu tot am investit aproximativ 2000-2500 euro….eu am mai lucrat in domeniul asta si s-au facut multi bani….am deschis si firma,o gramada de autorizatii si pana la urma am ajuns la ultima SANEPID-ul,va spun sincer dupa ce am depus peste o saptamana m-au sunat sa ma duc acolo..am mers si m-au trimis de la o doamna la cealalata…cand am stat de vorba cu dansa,incerca sa caute greseli sau nu stiu ce cauta,am aratat poza,am apa,am dulap in care tin zaharul si m-a luat cu chestii de genu:pai si unde tineti zaharul ca in dulap e cald sau in masina la fel,,deci n-am stiut ce vrea de la mine,pana la urma am spus doamna:spunetimi va rog ce trebe sa fac sa primesc autorizatia si fac,sau daca trebe sa cumpar ceva cumpar si gata..mi-a spus:pai nu stiu…treuie sa vorbesc cu doamna doctor…aveti nr de telefon..o sa va contactez…..a trecut o luna deja,am sunat la ei,dar dosarul inca nu e gata..c-am asta e…cineva mi-a spus ca trebuia sa-i dau ceva bani,va spun sincer nici nu m-am gandit la asta,dar poate au avut dreptate,va spun sincer nu m-am suparat,dar am fost dezamagit si sunt…deja ma gandesc ca sa vand masinile ce am cumparat si sa plec dincolo si sa nu mai vin acasa numai in concediu…ganditiva ca nu sunt singurul cu caz asemanator…asta e motivul pentru care pleaca tinerii chiar si cine vrea sa faca ceva nu-l lasa,atunci de ce sa stam aici?…

    1. Buna ziua,

      Sunt de acord cu dumneavoastra ca sunt persoane/institutii care pun piedica oamenilor care vor sa isi deschide un business.
      Lucrez cu oamenii de business si credeti-ma ca foarte multi se plang de institutiile statului. Cu toate acestea oamenii merg inainte.
      Dar, impreuna putem schimba toate lucrurile/oamenii/institutiile, astfel incat Romania sa progreseze.
      Va inteleg perfect.

  11. salut.ti-am citit tot articolul si raman stupefiat cand vad cat de naiv esti.omule eu am 24 de ani,lucrez ca framantatot(brutar) si am 1150 salariu.7 zile din 7 pentru 1150 ron.ce incerc sa ti explic este ca salariul este de kkt in tara asta.preturile sunt aproximativ egale ca cele din afara.nivelul de trai este sub orice critica.hai sa o luam astfel:iei nu 1150,iei 1500 ron.stai cu chirie.chiria te costa 150 euro(intr un caz fericit),mai pune intretinerea,mancarea,o haina,o iesire in oras ca doar esti om!daca tragi linie o sa ti dea cu virgula.nu toti tinerii au facultatii si lucreaza pe un salariu frumos.aceia mai rar pleaca pentru ca si aici pot duce un trai bun.dar aceia care nu au decat cateva clase,sau liceul?ei ce fac?dupa tine ar trebuii sa ramana aici ai sa lucreze pe un salariu de mizerie,in loc sa plece undeva unde pot sa si faca un rost observ.nu ma intelege gresit,sunt roman,imi iubesc tara,dar din pacate patriotismul nu iti tine de foame,nu ti face o casa,nu ti intretine familia
    tu probabil nu faci parte din categoria asta,inferioara a noastra,a majoritatii care nu au avut sau nu au putut sa aiba studii superioare si dupa salarii mari.punete in locul nostru si dupa puneti intrebarea asta:chiar se merita sa fiu patriot?si spunemi te rog cam in cat timp crezi ca reusesti sa ti cumperi o casa daca ai aveam un salariu ca al meu,ca al majoritatii tinerilor.chiar astept un raspuns de la tine.
    ps:daca se iveste ocazia sa plec in afara nu o sa stau pe ganduri

    1. Salut Bogdan,

      Ceea ce spui tu este un punct de vedere interesant. Da, din pacate salariile in Romania sunt de toata jena. Da, tinerii care au doar liceul sau scolile profesionale, muncesc din greu. Da, viata este scumpa. Ai dreptate in tot ceea ce spui.
      Crede-ma, stiu cum este sa te descurci greu cu banii. Provin dintr-o familie de muncitori. Stiu cum este sa intinzi un 10 lei pe 7 zile. Am trecut printr-o perioada foarte grea cand aveam rata 500 euro la apartament si trebuie sa ne descurcam cu un singur salar doi oameni si un copil de-abia nascut. Timp de 1 an de zile.
      Am fost pe punctul de a pleca din tara. Dar am ales sa raman aici si sa lupt. Si nu imi pare rau de alegerea facuta. Mi-a fost foarte greu, dar am reusit pana la urma sa ma ridic.
      Am prieteni, amici, rude, care au plecat in afara. Au gasit job-uri sub pregatirea lor. Au muncit, au facut socoteala si pana la urma au ajuns la concluzia ca e mai bine sa se intoarca acasa. Au ales sa lupte in tara lor – despre asta este vorba. Este cu mult mai usor sa alegi calea strainatatii, decat sa ramai sa lupti aici, in Romania.
      Am fost unul din copiii care mergeau la scoala, liceu cu blugii peticiti. Mergeam in facultate pe jos pentru ca nu aveam bani de bilet. Stiu cum este sa mananci ceapa prajita cu paine. Nu sunt unul din oamenii care s-au trezit intr-o familie cu o situatie financiara buna de la inceput. Dar am reusit ca, in Romania sa imi fac un rost. Mai taras, mai pe coate.
      Nu neg ca este greu, ca nivelul de trai este unul foarte jos in Romania. Dar daca lupti reusesti sa razbesti. Indiferent de ce studii ai.

      1. >>sa lupte in tara lor >>
        Cu cine si cum sa lupte, no offense?
        Sa munceasca precum, scuzati-mi expresia, un b0u la jug, in speranta ca se va intampla ce?
        In strainatate, cu salariul minim pe economie poti sa=ti platesti chria, mancarea, utilitatile, transportul, o haina, si iti mai raman si 1-200 de euro. La noi poti sa faci astea doar cu cca 5-600 de euro.
        Sfatul meu pentruy cei tineri este dimpotriva: plecati cat mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.