Sentimentul portofelului gol

Sentimentul de portofel gol l-am avut cu toții la un moment dat al vieții noastre. Pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Este un sentiment deprimant, care te face să intri într-o stare de letargie, într-o stare de nervozitate, într-o stare de neputință. Calculezi zilele până la următoare încasare – fie că este vorba despre salar sau despre alt fel de intrări. După, numeri banii pe care te mai poți baza până la ziua în care îți vor mai intra alții în conturi. De multe ori am avut sentimentul portofelului gol.

Sentimentul portofelului gol

Bunicii noștri aveau o vorbă – ” pune deoparte bani albi pentru zile negre”. Cu alte cuvinte, pe cât posibil fă economii atunci când ai – pentru că, la un moment dat este posibil să treci printr-o perioadă neagră. Și în astfel de perioade, economiile te pot salva. De cele mai multe ori noi, oamenii, ne gândim că suntem veșnici în poziția pe care o ocupăm acum, că de acum încolo vom câștiga sumele suficiente pentru a ne întreține. Dar, uneori vin niște dușuri reci, care ne aduc cu picioarele pe pământ și ne fac să prețuim cu adevărat ceea ce am avut cândva.

Am cunoscut sentimentul acesta mai ales în 2009, când odată cu accentuarea crizei, am fost nevoit să stau acasă timp de 1 an de zile. Da, timp de 1 an de zile am fost nevoiți să trăim dintr-un singur salar, în condițiile în care aveam de plătit și o rată, era și un copil pe drum. Erau toate premisele să o iau razna. Asta dacă nu aveam, puși deoparte niște bănuți care să ne salveze din situații dramatice. Mulți veți spune că poți economisi atunci când ai un venit mare. Dar, stau și mă întreb – pensionarii cu o pensie de câțiva lei cum reușesc să trăiască? Știți vorba aia – ”mult ai mult cheltui, puțin ai, puțin cheltui”?

Sunt multe modalități prin care să îți strângi buzunarele și să reușești să pui deoparte niște bănuți. O serie dintre ele le-am încercat și eu și au mers. Aici, recunosc, este meritul soției mele, care a știut cum să mă îmblânzească. Dar, haideți să le vedem:

  1. Nu scoate toți banii de pe card – da, știu acel sentiment pe care îl avem cu toții, în ziua de salariu. Cu greu ne putem abține să nu scoatem toții bani și să ne facem de cap. Dar, este demonstrat și testat, că, atunci când ai sume mici de bani în buzunar, reușești să economisești. Este bine să știți că aveți banii pe card, pentru orice eventualitate, dar nu îi scoateți decât în cazuri de forță majoră. Așa veți observa că șansele de a economisi cresc – dacă nu plătiți cu cradul.
  2. Folosiți metoda plicurilor – este o metodă pe care o poți pune foarte ușor în aplicare. Fă 3,4,5 plicuri, pe care clasifică-le pe categorii – și anume – categoria cheltuieli casnice, categoria rate, categoria utilitati, categoria economii, etc. Puneți în plicurile respective banii, astfel încât să nu rămâneți datori pe nicăieri, iar la final stabiliți-vă o sumă de bani pe care să  o puneți în plicul de economii. Când se strânge o sumă mai mare, depuneți-o în bancă.
  3. Faceți cumpărăturile sătui – este stabilit științific că atunci când mergem la cumpărături fiind flămânzi avem tendința de a cheltui mai mult decât avem nevoie. Și de ce să dăm banii pe apa sâmbetei, când putem ca, înainte de a merge la cumpărături să ne ospătăm? În felul acesta veți rămâne surprinși că nu vă veți abate de la lista de cumpărături.
  4. Scrieți toate cheltuielile pe un caiet – în felul acesta veți avea o imagine clară a sumelor cheltuite și veți putea ajusta din mers modul în care se duc banii. Pentru că, în momentul în care veți vedea sumele veți ști exact unde ați sărit calul. Și singuri vă veți adapta cheltuielile pentru lunile următoare.
  5. Plătiți la timp facturile – tendința noastră este de a amâna plățile care nu sunt stringente. Și aici intră întreținerea sau alte servicii. Odată ce ați rămas în urmă cu plata facturilor, veți reuși greu să ajungeți la zi cu plățile. Și nu vreți asta
  6. Nu mâncați în oraș – dacă vreți să economisiți încercați să mâncați cât mai puțin în oraș. Pentru că dacă faceți o socoteală, veți observa că, la o singură masă în oraș, o persoană plătește cam 25-30 de lei în medie. Înmulțiți cu 20 de zile lucrătoare doar și veți vedea că bugetul este destabilizat.
  7. Urmăriț ofertele – uneori chiar este posibil să vă luați un lucru la prețuri cu adevărat mici. Și asta vă va ajuta bugetul să respire și să vă facă să mai puteți fi veseli și după ce ați cumpărat. Nu vă aruncați din prima la primul produs pe care l-ați văzut. Vedeți și la alte magazine care sunt costurile pentru produsul respectiv. Știu că toate lucrurile aste vi se par inutile. Dar și așa veți putea să nu vă dezechilibrezi bugetul.
  8. Nu faceți credite – dacă vreți este punctul cel mai important în planul de economisire. Dacă faceți credite consumați mai mult decât produceți. Și toate ratele vor pune o presiune enormă pe voi. Încercați să consumați în limita a ceea ce produceți. Pentru că, altfel veți fi tot timpul axați pe cum să vă plătiți datoriile și nu pe cum să economisiți.
  9. Păstrați restul – fiecare bănuț se adună. Câțiva lei rest de la piață, o parte din resturile de la alte cumpărături. Pic cu pic se face mare. Am făcut la un moment dat un calcul al resturilor de 10 bani pe care nu îi luam întotdeauna. Am rămas suprins de rezultatul adunării.
  10. Renunțați la obiceiurile care vă consumă banii – cafelele zilnice, țigările, micile plăceri vă consumă din buget. Dacă faceți un calcul – 3 lei cafeaua pe zi x 30 de zile – și de aici se mai pot aduna 90 de lei. Sau măcar o parte dintre ei, dacă luăm în calcul că trebuie să mai ”păcătuim” și noi. Ideea este că toate micile plăceri ale noastre costă. Cu cât numărul lor este mai mare, cu atât bugetul nostru este un pic dezechilibrat.

Ideea centrală este că dacă există echilibru putem economisi acei bani albi pentru zile negre. În felul acesta, dacă viața ne joacă feste, putem să avem pe ce pune mâna. La tinerețe toate lucrurile par eterne, doar că odată ce înaintezi în vârstă, îți dai seama de greșelile făcute în trecut. Dacă am avea mintea de la 40 de ani la 20-30, probabil că am face altfel lucrurile. Dar, atunci când știm să ascultăm și să punem în practică planurile care au mers și la alții, putem învăța.

Oamenii înțelepți spun așa: ” Păstrează ceva pentru o zi ploioasă”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.