Delegarea responsabilităților

De cele mai multe ori, ne place să le facem noi pe toate, să rezolvăm fiecare situație apărută în viața noastră. Fie că discutăm despre viața profesională, fie că discutăm despre viața personală, fiecare dintre noi caută să aibă hățurile în mâini. Pentru că noi știm cel mai bine care este cea mai bună rezolvare, nu-i așa? Sau este doar o părere de-a noastră? Rezolvarea noastră este bună din perspectiva noastră, dar cu siguranță că aceeași problemă poate fi rezolvată și cu o altă abordare. Despre delegarea responsabilitatilor s-a scris și se vor mai scrie articole.

 

Despre delegarea responsabilitatilor

Ajungem să ne plângem de surmenare, că nu mai putem și că toate vin peste noi. Dar nici că vrem să apelăm la ajutorul altor oameni care pot să ne ajute. Și să vină cu o altă perspectivă pe cale să ne rezolve. Să vină soluția din altă parte. Nu știm să delegăm responsabilitatea. Asta poate că vine și dintr-o lipsă de încredere în cei de lângă noi. Și în soluția pe care ei ne-o pot oferi. Fie că vorbim despre colegii de servici, fie că vorbim despre cei de acasă, atunci când căutăm să facem noi totul, nu ne gândim să îi protejăm, ci mai degrabă suntem egoiști. Pentru că doar rezolvarea noastră este bună. Și a lor nu.

Delegarea responsabilităților ține mai mult și de faptul că trebuie să știm să avem încredere în soluțiile găsite de cei de lângă noi. Pentru că delegând responsabilitățile, arătăm membrilor echipei și celor de lângă noi, că îi integrăm în proiectele noastre. Și că sunt importanți pentru tot ceea ce înseamnă proiectul în ansamblu. Trebuie să știi să delegi, astfel încât rezultatele să fie unele dintre cele mai bune. Sunt mii de cursuri despre delgare – nu mă apuc să țin eu acum un curs online. Sunt alții mai buni ca mine și cu o expertiză mai mare. Dar, ceea ce trebuie să înțelegem cu toții, este faptul că, atunci când ești în postura de a delega, trebuie să îți asumi și tu responsabilitatea pentru întreaga echipă.

Așa cum la rezultatele bune întreaga echipă este felicitată, așa și la eșecuri întreaga echipă și le asumă. Nu ai cum să delegi și să nu îți asumi faptul că rezultatele pot să nu fie cele pe care le aștepți. E ca și cum, acasă pui copilul să ducă gunoiul, dar nu te aștepți ca din greșeală, copilul să rupă sacul. Dacă în schimb îi explici cum să țină sacul, astfel încât să nu îl rupă, șansele că el să ajungă cu sacul intact la container cresc. Așa și la servici, dacă explici echipei unde vrei să ajungi, șansele că finalul să fie cel dorit de tine, cresc.

Delegarea poate fi cât de mică, tot transmite faptul că ”șeful” are încredere în capacitățile echipei să ducă la bun sfârșit proiectul de care se ocupă. Și nu în cele din urmă, delegarea, arată membrilor echipei, că sintagma ”echipă” nu apare doar în cărți. Ci tu ca ”șef” vremelnic crezi în echipa pe care ai creionat-o și că rezultatele, bune sau rele trebuie asumate de toți, de la cel mai mic, la cel mai mare. Pentru că, de fapt si de drept, echipa de la servici, poate fi considerată familia de la servici. Cu bune și cu rele.

Delegarea îți poate lua multe bătăi de pe cap, dar la fel de bine te responsabilizează și pe tine ca și ”șef” de echipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.