Caut de muncă

Am participat de foarte multe ori la interviuri, atât ca om care aplică la un post, fie ca om care avea nevoie de oameni în echipa lui. De fiecare dată am întâlnit situații diferite, de la un interviul la altul. În funcție de partea în care mă situam în cadrul întâlnirii știam ce vreau eu să obțin de la cealăltă parte. Dar nu știam ce așteptări are partea cealaltă de la mine. Și cu siguranță că în situații asemănătoare ne-am aflat cu toții atunci când căutam locuri de muncă, sau când doream să ne împrospătăm echipa cu oameni noi. Caut de munca este una din expresiile des întâlnite în Iași. Oare chiar așa este?

 

Caut de munca

Pe de altă parte, prin periplurile mele pe la clienți, am întâlnit deseori situații în care majoritatea se plângeau de faptul că nu găsesc oameni dornici de muncă. Și asta este o realitate din ce în ce mai des întâlnită în anumite domenii din Iași. De aici se poate trage concluzia că oamenii sunt mulțumiți cu situația lor actuală, chiar dacă nu au un loc de muncă și un salar din care să se poată întreține. Sunt foarte mulți angajatori care se chinuie să ridice o afacere, să o pună pe picioare și care se confruntă cu situații disperate, în care din cauza lipsei angajaților ajung să piardă clienți, să scadă încasările și în cele din urmă să piardă clienți pe bandă rulantă.

Tot auzim că sunt mulți oameni fără loc de muncă, dar când este vorba despre angajare stau anunțurile și câte jumătate de an să se ocupe un loc. Dacă se ocupă. Oare ce așteptări au angajatorii de la un om pe care vor să îl angajeze? Și cum se poate rezolva oare penuria de aplicanți pentru joburi? Poate că una din cauze este și plecarea excesivă peste hotare a multor tineri. Poate că lucrurile sunt mai complexe decât atât. Și totuși angajatorii pe care i-am întâlnit până acum se așteaptă să:

  1. Fii responsabil – astăzi este foarte greu să găsești oameni responsabili și oameni care, atunci când își iau o responsabilitate o duc până la capăt. Fără să stea șeful cu pușca de la spate. Cei care vin la interviuri au în general pretenții exagerate, dar o lipsă mare de responsabilitate. Și de aici apare o disensiune între angajator și doritorul postului.
  2. Fii natural – în sensul de a nu încerca să pari altfel decât ești în realitate. Poți să păcălești la interviu, dar în decurs de o lună îți poți da arama pe față. Cu alte cuvinte nu trebuie să umbli cu fofârlica – să spui că albul este negru. Iar ceea ce știi tu să faci trebuie să se regăsească și în CV. A fi natural înseamnă și să nu minți cu privire la locurile de muncă anterioare. Pentru că un simplu telefon poate lămuri situația.
  3. Fii conștient – aici mă refer la faptul că trebuie să realizezi că ceea ce știi tu trebuie să se regăsească în partea financiară. Pe de altă parte, trebuie să fii conștient că un angajator, pe lângă salariul pe care ți-l dă, mai plătește încă odată aproape taxe la stat. Și atunci trebuie să fii competitiv, astfel încât să îți meriți banii. Pentru că atunci când merge firma bine, îți merge și ție bine. Sau cel puțin așa ar trebui să fie.
  4. Fii prezentabil – nu, nu trebuie să fii neapărat la costum. Dar să fii îngrijit, curat și îmbrăcat casual trebuie să știi că ține de bunul simț. Nu ai cum să te duci la interviu mirosind a mâncare, cu unghiile netăiate, sau nebărbierit de 1 săptămână. Pentru că, modul în care te porți vorbește foarte mult despre felul tău de a fi și despre cât de mult ai grijă de imaginea ta. Dacă tu ai venit neîngrijit la interviu, oare cum te vei prezenta în fața clienților firmei? Dacă job-ul tău nu implică și întâlnirea directă a clienților, atunci trebuie să te gândești la colegii tăi de birou. Nu merită să fii neîngrijit.
  5. Fii dornic să te perfecționezi. Chiar dacă sunt unele lucruri specifice jobului pe care tu nu le stăpânești la perfecție, arată dorință de a te perfecționa tot timpul. În felul acesta angajatorul va vedea că îți asumi că nu știi anumite lucruri, dar cauți să te perfecționezi. În felul acesta arăți și că ești un om asumat, care își știe limitele actuale.
  6. Fii flexibil. Aici nu trebuie să te faci preș în fața angajatorului sau să îți știrbești din personalitate. Mai degrabă trebuie să arăți că flexibilitatea ta poate veni în ajutorul firmei. Adică angajatorul să vadă că nu te pui de-a curmezișul atunci când trebuie să implementezi ceva ce nu este neapărat adaptat principiilor tale. Trebuie să știi să arăți echilibru între lucrurile în care poți fi flexibil și peste care nu poți trece.

Cu siguranță că sunt mult mai multe lucruri care contează pentru un angajator. Dar cred că cele de mai sus sunt suficiente pentru a convinge un angajator că ești potrivit pentru jobul respectiv. Asta dacă îți dorești cu adevărat să te angajezi și nu faci un traseu al interviurilor de angajare.

Pe de altă parte și angajatorii din Iași trebuie să înțeleagă că nu poți să oferi un pachet salarial mic dar să aștepți să găsești experții experților. Pentru că, atunci când vorbim de corectitudine trebuie să ne referim și la angajator. Din păcate, în Iași, acest lucru reprezintă una dintre marile probleme ale angajatorilor. Lipsa de respect față de angajați. Și din păcate dacă nu îți respecți angajații se va afla – Iașul este mic și vorbele circulă repede.

”Nu angaja un om care munceşte pentru bani, ci pe unul care munceşte de drag.” – Henry David Thoreau

 

4 comentarii pentru articolul “Caut de muncă

  1. Din pacate seriozitatea este una dintre calitatile ce se intalnesc din ce in ce mai rar, la oamenii ce se prezinta la interviuri. Cel putin asa imi spun administratorii de afaceri din Iasi, pe care ii intalnesc.
    Mai ales in randul celor ce abia au absolvit facultatea. Dar nu numai.

  2. Uite ca simt nevoia sa las si eu un comentariu… Din pacate, scoala romaneasca, lanseaza in abis absolventi de diplome, nu de specializari(nu mai zic profesionisti in ceva). Oamenii ies din facultate plini de “statut”, le e rusine sa lucreze sub calificarea lor, iar ca administrator de firma nu poti angaja pe cineva care nu are habar sa se lege la sireturi cu salarizare de manager. Voluntariatul este o solutie buna intr-adevar!

  3. Multam Daniel de comentariu 🙂
    Din pacate ai dreptate atunci cand spui ca oamenii ies din facultate plini de ”statut” si le este greu sa inceapa de la zero. Dar de cele mai multe ori, viata le mai da din nasul pe sus.
    Iar cei ce isi doresc cu adevarat sa fie implicati incep sa se orienteze spre a fi utili inca din facultate! Sunt putini inca, dar este un trend ascendent, in ceea ce priveste implicarea tinerilor in zona de voluntariat. Ca baza de plecare in cariera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.